Večina se sramuje svojih teles

Foto: Žurnal24 Ni videti sramežljiva.
Moški neradi kažejo svoje telo, zato skrivajo trebuh in prsi, kakšno polovico žensk pa je groza pokazati noge.
Oglej si celoten članek

Niso samo ženske nečimrne. Niti naslov najbolj seksi moškega planeta niti izklesano telo včasih niso dovolj, da bi premagali sramežljivost. Tako je tudi sam Matthew McConaughey med snemanjem za parfum Dolce&Gabbana zavrnil predlog, da bi pokazal svoje prsi, saj je želel pred rojaki v domovini ohraniti dostojnost in čednost. Zaradi tega se reklama, v kateri je popolnoma oblečen, prikazuje le v ZDA, razgaljena različica pa je namenjena evropskemu in azijskemu tržišču. Tako kot nekdaj najbolj zaželen moški na svetu se tudi drugi moški neradi slačijo, ne glede na videz svojega telesa.

Pred kratkim objavljeni rezultati britanske ankete spletne strani www.tescodiets.com, v kateri je sodelovalo dv a tisoč moških, so pokazali, da se jih sedem od desetih ne želi razgaljati na počitnicah, najbolj jih skrbi odvečen trebušček (47 %), vsak tretji pa zaradi svojega videza v kopalkah celo razmišlja, da bi se odpovedal dopustovanju, ki vključuje plažo. Tri četrtine jih je prav tako nervoznih kot ženske, ko se morajo preobleči v kopalke. Moški se zaradi nelagodja poslužujejo številnih taktik: skoraj četrtina jih nosi kratke hlače ali majico celo v morju, saj mislijo, da njihove prsi niso dovolj privlačne in mišičaste, ali pa so preveč dlakave, tretjina (36 %) pa se jih sleče šele v vodi.

Zavist ne pozna razlik
Moški niso nič manj zavistni kot punce. Kar tri četrtine (76 %) jih je priznalo ljubosumje na zagorele in atletske tekmece, ki so jih opazili na obali. Tretjina jih je zaskrbljenih glede tega, kako jih bodo videle pripadnice nasprotnega spola, 13 odstotkov pa skrbi, kaj si bodo mislili ostali moški.

''Vsako poletje slišimo veliko žensk, ki se bojijo skočiti v kopalke, toda moški se očitno spopadajo z enakimi težavami,'' je dejala Catherine Ambrozewicz, vodja Tescodiets.com. Še lestvica delov telesa, zaradi katerih so moški na plaži najbolj zaskrbljeni: trebuh (47 %), prsni koš (22 %), hrbet (15 %), roke (11 %), noge (13 %), celotno telo (9 %). Sramujejo se torej tako moški kot ženske, saj je nedavna raziskava (Venaforce) pri Britankah pokazala, da jih polovica sovraži svoje noge, šest od desetih pa jih zaradi tega ne bi obleklo krila.

Ljudje, ki komentirajo vaše telo, niso "lepi"
Da bi si ustvarili pozitivno podobo o svojem telesu, je treba ugotoviti, kako je nastalo slabo mišljenje, menijo psihologi. Slaba podoba v veliki meri nastane iz izkušenj z drugimi ljudmi, prijatelji, učitelji, starši, partnerji … Njihovi "dobronamerni" komentarji o teži in različnih delih telesa vplivajo na podobo (ne)želene podobe telesa. Tudi primerjava z modeli z naslovnic ima enak učinek.

Ženske bi raje na operacijo kot na fitnes
Ženske od sebe pričakujejo atletsko postavo, svojim moškim pa redko zamerijo preveč kilogramov, so pokazale predhodne raziskave. Le tri odstotke žensk je zadovoljnih s svojim videzom, s partnerjevim pa kar 90 odstotkov. Sebi najbolj zamerijo težo, a le 37 odstotkov bi za svoje telo kaj naredilo tudi z vadbo. Dve tretjini bi se raje podvrgli lepotnemu kirurgu, tretjina pa jih je venomer na kakšni dieti.
Morda se je treba ob teh podatkih vprašati, ali ostali res tako kritično vidijo naše dejanske ali namišljene pomanjkljivosti, kot jih vidimo sami. Ali morda tudi sami na sosednji brisači vidimo simpatično dekle polnejših oblin ali le debelo gmoto, ob kateri takoj zavijemo z očmi?

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.