Velika zgodba velikega genija

Foto: Žurnal24 Imenovali so ga Kralj mode.
Yves Saint Laurent, mnogi so ga imenovali kar Kralj mode, je eden večjih oblikovalcev in začetnik mnogih modnih smernic.
Oglej si celoten članek

Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent se je rodil 1. avgusta 1936 v alžirskem mestu Oran. Njegova družina je bila ena pomembnejših v mestu, ki mu je takrat vladala Francija. Po mami, hčerki Belgijca in Španke, je prevzel občutek za stil in modo. V šoli so se iz njega pogosto norčevali, on pa si je le mislil, da bo nekega dne slaven. Ta misel ga je gnala naprej.

Podporo je našel doma, kjer so mu namenili posebno sobo, v kateri je lahko brezskrbno nastopal. Staršem je pogosto zaigral odlomke Moilerja in Giraudouxa, kmalu pa so ga bolj kot igra začeli navduševati kostumi. Pri svojih 17 letih je skeciral tri kreacije, s katerimi se je prijavil na natečaj mladih oblikovalcev. Zasedel je tretjo mesto in bil povabljen v Pariz na podelitev nagrad. Tam je spoznal Michela de Brunhoffa, urednika francoskega Vogua, ki je bil nad njim navdušen in mu svetoval naj šolanje nadaljuje v smeri modnega oblikovanja. Saint Laurent je upošteval njegov nasvet in se po srednji šoli odpravil v Pariz. V prvem letu študija se je ponovno prijavil na že omenjeni natečaj in zmagal. Za njim sta ostala njegov prijatelj Fernando Sanchez in mlad nemški oblikovalec Karl Lagerfeld. Kmalu po zmagi je Yves skice pokazal uredniku de Brunhoffu in ta je v njih videl izjemno podobnost s kreacijami, ki jih je takrat ustvaril Christian Dior. De Brunhoff je vedel, da so Diorjeve skice nastale tisto jutro, Saint Laurentove pa mnogo prej in, da jih zato ni mogel videti in posnemati. De Brunhoff jih je poslal Christianu Diorju, ki je mladega oblikovalca takoj vzel v službo.

Večna eleganca. ©

 
Od urejanja studia do vodilnega moža


Čeprav je Dior v njemu prepoznal ogromen talent, je Yves prvo leto tam opremljal studio in delal predvsem na modnih dodatkih. Sčasoma je Yves dobival vedno več priložnosti, leta 1957 pa se je Dior srečal z Yvesovo mamo in ji povedal, da bo njen sin postal eden izmed njegovih vodilnih oblikovalcev. Oktobra istega leta je Christian Dior umrl, Yves pa pri svojih 21 letih prevzel modno hišo Dior. Njegova prva spomladanska kolekcija je hišo rešila pred finančnim propadom.

 Leta 1960 je bil po nenavadnih zapletih vpoklican v vojsko, kjer je zdržal le 20 dni. Po tem je zaradi stresa, ki ga je preživljal zaradi nadlegovanja ostalih vojakov, pristal v bolnišnici. Tam je izvedel da so ga v Diorju odpustili. Po tem je pristal v psihiatrični bolnišnici, kjer so ga zdravili z močnimi zdravili in s terapijami z elektrošokom. Po izpustitvi iz bolnišnice, novembra 1960, je Yves tožil hišo Dior in tožbo dobil Kasneje je s svojim partnerjem Pierrom Bergem odprl lastno modno hišo.

Od takrat naprej je šla njegova modna kariera le še navzgor, postavljal je številne modne trendne in postal pravi modni revolucionar. Bil je prvi oblikovalec visoke mode, ki je ustvaril kolekcijo pret-a-porter, kar bi lahko prevedli s frazo nosljiva moda. Njegova oblačila so bila funkcionalna, praktična in primerna za vsakdan. Znan je po svojem safari jopiču, mornarskem stilu, najbolj pa se je v zgodovino zapisal s ''le smoking suit'', žensko obleko, narejeno po zgledu klasičnega moškega smokinga.

Zabava na prvem mestu

Kljub uspešni poslovni karieri pa se Saint-Laurent ni nikoli prav zares psihično opomogel. Svoje probleme je reševal z alkoholom in kokainom, na modnih revijah pa se je ob zaključnem pozdravu vseprevečkrat opiral na svoje manekenke. Bil je velik zabavljač, veliko se je družil z Andyjem Warholom.

Yves Saint Laurent je umrl 1. junija lani, pokopali pa so ga med maroškimi palmami v botaničnem vrtu v Marakešu. Tam je namreč vedno našel veliko navdihov in se tudi najbolje počutil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.