Veliko več kot peščene plaže in srfarji

Foto: Nina Oštrbenk Havaji Foto: Nina Oštrbenk Havaji
Havaji. Prve dni počitnic evakuacija zaradi napovedanega cunamija in opozorilo, da je lava v vulkanskem parku na najvišji ravni v zadnjih 30 letih. Američani. Blagajnik je s kalkulatorjem računal, ali sem dovolj stara za nakup cigaret.
Oglej si celoten članek

"Iz Slovenije? Triglavska jezera, Bled, Bohinj, Ljubljana. Pri vas je tako lepo," sta izjavila Američana, ki sva ju srečala na potovanju po Havajih, na najjužnejši točki združenih držav Amerike Ka Lae. Pogovarjati smo se začeli, ko me je gospod prosil, naj ju fotografiram z iphonom, in sem ga vprašala, kje naj pritisnem. "Nisem še srečal človeka, ki ne zna uporabljati iphona. Od kod pa sta?" je vprašal. Omenjena sogovornika sta bila ena od redkih, ki sta vedela, kje je Slovenija. Drugim sva na vprašanje, od kod sva, raje odgovorila, da iz Evrope. Tudi to včasih ni pomagalo, saj je bil na primer nekdo prepričan, da je v Evropi tudi Pakistan. Presenetil naju je le še natakar, ki je vedel, kje je Slovenija: "Ja, zraven Italije." Ko sva ga začudeno pogledala, je izjavil: "Sem Mehičan, nas učijo geografijo."

Nič bolje se Havajci niso izkazali pri matematiki. Ko sem želela kupiti cigarete, so me najprej vprašali, koliko sem stara. Enaintrideset, sem odgovorila (mlajšim od 30 ne prodajajo cigaret; mimogrede, ena škatla stane več kot deset ameriških dolarjev). Nato so me vprašali, kdaj sem rojena. In sem povedala, da oktobra 1981. Blagajnika sta mi pojasnila, da ne morem biti stara 31, če sem rojena leta 1981, in da naj pokažem osebni dokument. Ko sem to storila, je moški v kalkulator vtipkal 2012 minus 1981. Ko je kalkulator pokazal 31, je le zamahnil z roko in prodal cigarete.

Grozil je cunami

Čeprav je bilo potovanje po Havajih enkratno doživetje, verjetno ne bova nikoli pozabila, da so en večer začele tuliti vse sirene v mestu, ki so naznanile, da je treba zaradi nevarnosti cunamija izprazniti območje Waikikija, najbolj priljubljene plaže na otoku Oahu. Hitro sva spakirala in odšla iz hostla, a na srečo se ni zgodilo nič hudega. Že čez nekaj dni, ko sva obiskala vulkanski park na drugem otoku – Big Islandu, je vodnik v parku izjavil, da komaj čaka, da lava znova izbruhne in da je zdaj na najvišji ravni v zadnjih 30 letih.

Na njegovo nesrečo in najino srečo je lava le ostala pod površjem. A prav zaradi neverjetne narave so Havaji raj na Zemlji. Pa pri tem ne mislim le na peščene plaže in turkizno morje. Posebni so tudi zaradi tega, ker sva se na primer vozila po cesti, ki se je kar naenkrat končala, ker jo je lava pred nekaj leti prekrila, na njej pa so le postavili znak za konec ceste. Posebni so tudi, ker ne poznajo letnih časov. "Pri nas drevesa nikoli niso brez listov in ne spreminjajo barv," je povedalo dekle, ki nama je uredilo prevoz z letališča, in dodalo: "Še nikoli nisem videla snega in tega si res želim."

Gospe se poročita

Foto: Nina Oštrbenk Havaji Za bogate razkošna letovišča

Na Havajih je nešteto plaž, največ peščenih, veliko je tudi črnih, ki so zapuščina vulkanov. Mnogo jih je nedostopnih, ker so jih "zavzela" letovišča; največ jih je na Mauiju, ki je znan kot otok pravkar poročenih in bogatih. Na plaži Big Beach, ki je znana po svojih sončnih zahodih, sva v pol ure videla tri poroke, tudi poroko dveh gospa.

 


Foto: Nina Oštrbenk Havaji Nov otok – rezervirajte zdaj

Havaji so vulkanskega izvora, zato v prihodnosti pričakujejo, da bodo imeli še več kot sto otokov (od teh je sedem naseljenih). Vodnik v vulkanskem parku je nov večji otok napovedal čez nekaj tisoč let in šaljivo dodal: "Rezervirajte zdaj, da ne bo prepozno." Prav zaradi vulkanov je na Havajih veliko živalskih vrst, ki jih ni nikjer drugje na svetu, okoli koralnih grebenov pa lahko plavate tudi v družbi velikih želv.

 

Foto: Nina Oštrbenk Havaji V Waikikiju največja gneča pred trgovino z uggicami

Čeprav na Havajih ni zime, je bila v Waikikiju najbolj oblegana trgovina z uggicami. Ljudje so čakali pred trgovino, da bi lahko vstopili. Prodajalec je pojasnil, da jih je bilo najprej strah, ali bodo sploh kaj prodali, a je kupcev iz Japonske nešteto. Uggice so tudi ena od redkih stvari, ki so na Havajih veliko cenejše kot v Sloveniji.

 

Lepi, a dragi

Foto: Nina Oštrbenk Havaji Za vsak dan vsaj sto dolarjev

Havaji niso poceni. Če potujete v dvoje, vas bo vsak dan stal vsaj 200 dolarjev, če boste spali v hostlu in jedli bolj kot ne hitro hrano. Če boste želeli imeti svojo sobo in kopalnico, bosta ti dve stali nekaj manj kot sto dolarjev na noč. Še vsaj 50 bosta dve osebi plačali za hrano, 50 pa porabili za avto, vstopnine in drugo. Če ne želite jesti le burgerjev, lahko tak krožnik (na fotografiji) dobite že za okoli 13 dolarjev – če vas ne moti, da jeste s plastičnim priborom.

Lonely Planet je razočaral

Na potovanjih si vedno pomagava z vodiči Lonely Planet, žal pa je bil ta za Havaje najslabši od vseh, ki sva jih imela. Ko sva iskala prenočišča, je izpostavil največ takih iz najvišjega cenovnega razreda (več kot 250 dolarjev za eno noč), čeprav vodič največkrat uporabljajo tisti, ki gredo na potovanje z nahrbtniki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:18 22. November 2012.

    waw tolko negative na pocitnicah.. tipicno slovensko

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.