Vihar zamejce ganil do solz

Foto: Arhiv gledališča SNG Drama)
Foto: Arhiv gledališča SNG Drama)
Nocoj bodo v Stari mestni elektrarni znova odigrali predstavo Še vedno vihar v režiji Ivice Buljana in z Markom Mandićem v glavni vlogi. Prihodnji teden gostujejo v Avstriji – pričakujejo čustven odziv zamejske publike, kot je bil lanski v Trstu.
Oglej si celoten članek

Nocoj bo v Stari elektrarni v Ljubljani ponovitev gledališke predstave Še vedno vihar z Markom Mandićem v glavni vlogi, ki so jo sicer premierno uprizorili že lani, a zaradi svoje težavne odrske postavitve ni doživela dosti ponovitev. Tekst Petra Handkeja rekonstruira zgodovino njegove družine in nas popelje v čas pred drugo svetovno vojno in v partizanski boj, ki je materino družino razklal na polovico. Na gostovanju v Trstu, kjer so se gledalci od blizu poistovetili s problematiko zatiranja manjšin in zamejstvom, je bila čustvena izkušnja publike tako močna, da so nekateri celo jokali. Prihodnji teden jo bodo 19. in 20. februarja odigrali še v Pliberku v Avstriji, kraju, kjer je tekst pravzaprav nastal.

Predstava, ki jo določi prostor

Besedilo, v katerem se dramatika prepleta s prozo in intimna poetičnost z zgodovinskimi dejstvi, so poleg osebnih zapiskov navdihnili pisma, fotografije in dokumenti, najdeni po smrti družinskih članov. Tisti, ki so si predstavo že ogledali, pričajo o tem, da je posebna, drugačna. In kaj jo dela takšno? "To predstavo predvsem določi prostor. Publika je postavljena na vse štiri strani odra. Mi, igralci, pa smo ujeti v to sobo brez zidov. Gledalec je v zelo voajeristični poziciji. Občinstvo jo je do zdaj vedno doživljalo zelo doživeto in čustveno, še najbolj pa v Trstu, in predvidevam, da bo podobno naslednji teden v Pliberku," pojasnjuje Mandić (poleg tega v predstavi igrajo Ivo Ban, Nina Ivanišin, Saša Pavček, Matjaž Tribušon, Aljaž Jovanović, Veronika Drolc in Luka Cimprič) in dodaja, da je predstava, ki jo je režiral Ivica Buljan, sicer produkcija Male drame, a so jo morali zaradi logistike lani postaviti na veliki oder ljubljanske Drame.





Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.