Vizualni triki z barvami

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ko se odločate, katere barve boste imeli v domu, je najpomembnejše to, katere so vam všeč, nato pa, kaj želite z njimi doseči. .
Oglej si celoten članek

Bogate in svetle barve uporabite v dolgočasnih in pretežno senčnih prostorih, medtem ko si lahko temnejše barve privoščite v sobah z naravno svetlobo. Čiste tople barve sicer ustvarijo živahno in vabljivo, hladne pa mirno in sproščeno vzdušje. Učinek je odvisen od intenzivnosti barv in tega, ali jih boste uporabili v osnovni obliki, jih med seboj zmešali ali dodali še kakšne vzorce. Pred barvanjem razmislite tudi o tem, kakšno pohištvo imate oziroma boste imeli. Če ste v precepu, se raje odločite za enobarvno pohištvo, po možnosti v pastelnih barvah, saj lahko vzdušje ustvarite z barvnimi stenami in dodatki. In če se barve naveličate, je novo barvanje cenejše kot nakup nove kuhinje.

Zelena poveča prostor

Iluzijo večjega prostora ustvarijo modra, vijoličasta in zelena v kombinaciji z majhnimi vzorci. Sobo lahko na videz povečate tudi z ogledali in svetlimi ali svetlečimi površinami. V majhnem prostoru se je pametno izogniti prevelikemu barvnemu kontrastu, dodatki naj bodo preprosti, nered pa je nezaželen. Poleg tega lahko v kot sobe postavite samostoječo luč, ki tudi navidezno poveča prostor; enako velja za stropno luč, in sicer zaradi odseva od stropa.

Namizne luči imajo nasproten učinek, saj sobo naredijo intimnejšo in zato manjšo. Če želite velik prostor narediti udobnejšega in bolj domačega, izberite tople barve in kombinirajte čim več tekstur, na primer matirane in svetleče stvari, svetujejo v knjigi How to Decorate.

Kako zvišati strop?

Če želite nizek strop na videz zvišati, ga pobarvajte z nebeško modro. Če vam modra ni všeč, bo učinek enak, če bo strop odtenek svetlejši kot stene. Isti cilj lahko dosežete, če boste na stenah narisali navpične črte ali nalepili tapete z navpičnim vzorcem. Pozornost lahko z nizkih stropov preusmerite tudi z zavesami, žaluzijami in nižjim pohištvom.

Če pa želite strop na videz znižati, strop pobarvajte s toplo barvo (rdečo, oranžno ali rumeno) in stene s hladno (modro, vijoličasto ali zeleno). Če imate radi temne stene, jih kombinirajte z belim stropom, saj je napačno prepričanje, da bela vedno zviša strop oziroma poveča prostor. Poleg tega se lahko strop na videz zniža z vodoravnimi vzorci na stenah in visokim pohištvom.

Če vas moti
škatlasta oblika sobe, eno steno pobarvajte v popolnem kontrastu z drugimi, prostor opremite s kaminom, ki bo pozornost z oblike prostora preusmeril nase, ali pa eno steno zapolnite s pohištvom. Rešitev je še zlasti primerna za tiste, ki nimajo dovolj prostora za shranjevanje.

Izberite pravo:

Rdeča. Barva vitalnosti, strasti in energije; je dramatična in najmočnejša barva, ki zasenči vse druge, prostor pa zmanjša.
Oranžna. Topla, prijateljska in vesela barva, ki – še posebno v kombinaciji s črno, sivo, belo ali modro – deluje spodbudno.
Rumena. Barva, polna življenja, je tudi barva uma in ustvarjalne energije. Svetlorumena bo prinesla sonce v najtemnejšo sobo.
Zelena. Živahna in poživljajoča barva ter hkrati barva ravnotežja, ker je med toplimi in hladnimi barvami. V dom prinese občutek narave.
Modra. Predstavlja harmonijo, mir in predanost. Kljub temu jo uporabljajte previdno, saj je hladna barva.
Vijoličasta. Živahna in hkrati zahtevna barva, ki jo nujno kombinirajte z nevtralnimi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.