Vpogled v življenjski slog genija

Foto: Anže Petkovšek Da Vinci Foto: Anže Petkovšek Da Vinci Foto: Anže Petkovšek Da Vinci Foto: Anže Petkovšek Da Vinci Foto: Anže Petkovšek Da Vinci Foto: Anže Petkovšek Da Vinci Foto: Anže Petkovšek Da Vinci
Da Vinci – Genij. Obsežna razstava, ki razkriva vse plati renesančnega genija, od izumitelja do umetnika.
Oglej si celoten članek

V petek se je v organizaciji Gospodarskega razstavišča pri nas ustavila razstava Da Vinci – Genij, ki jo je pripravilo avstralsko podjetje Grande Exhibitions in si jo je doslej po svetu ogledalo že več milijonov ljudi.

Obiskovalci lahko med 200 eksponati vidijo prvo zasnovo avtomobila in helikopterja ter rekonstrukcijo Zadnje večerje ter spoznajo skrivnosti Mone Lize oziroma dognanja francoskega znanstvenika Pascala Cotta, ki je opravil obsežno raziskavo slike, predvsem pa dobijo vpogled v življenjski slog tega genija.

Čudenje in optimizem

Po besedah predstavnice Gospodarskega razstavišča Marjane Lavrič je razstava izjemna iz več razlogov, saj da Vincija razkriva kot izumitelja, znanstvenika, raziskovalca človeške anatomije, inženirja, arhitekta ter ne le kot filozofa in renesančnega umetnika. Gre pa tudi za edino razstavo, na kateri si je mogoče ogledati da Vincijeve izume v naravni velikosti, nekatere od njih pa tudi preizkusiti.

Kot pomemben dogodek za Ljubljano razstavo dojema tudi poznavalec renesančne umetnosti in kulture s filozofske fakultete Igor Škamperle, ki ob da Vinciju izpostavlja njegovo radovednost, optimizem in čudenje: "Da Vincijeva ustvarjalnost ohranja neko čudenje. Čudenje nad kozmosom, naravo, živimi bitji in človekom, a ne toliko v fizični obliki kot nad tem, da človek zmore vse to razumeti, spoznati."

Da Vincijevi dnevi

Kdaj. Razstava, ki si jo je mogoče ogledati v približno uri in pol ter bo pri nas gostovala do 15. maja, je odprta vse dni v tednu od 9. do 20. ure. Ob ponedeljkih popoldne so v organizaciji Pionirskega doma na voljo tudi posebne ustvarjalne delavnice za otroke.

Kje. Da Vinci – Genij se razprostira na več kot tisoč kvadratnih metrih Gospodarskega razstavišča.

Koliko. Odrasli bodo za vstopnice odšteli 15 evrov, otroci, dijaki in študenti 10, družina pa 39.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.