Vsak dan pojejte skledo solate

Foto: Žurnal24 Vlaknine na krožniku vam bodo zagotovile urejeno prebavo. (Foto: Shutterstock)
Prebava. Trije nasveti za ravnovesje v trebuhu.
Oglej si celoten članek

Od napornih praznikov utrujena prebavila lahko spravite v ravnovesje z nekaj preprostimi spremembami jedilnika.

Bakterije in vlaknine. Prebavi koristijo predvsem fermentirani izdelki, ki vsebujejo veliko dobrih bakterij (na primer kislo zelje, kefir), in živila z veliko vlakninami, kot so polnozrnate žitarice, zelenjava in (surovo) sadje.

Vsak dan solata
"Vsak dan pojejte vsaj eno skledo solate," svetuje nutricionistka Mojca Cepuš. Solata je zaradi nizke kalorične vrednosti in nasitnosti primerna tudi za dietno prehrano, zato si jo lahko privoščite v velikih količinah.

Meso z zelenjavo
"Ob škrobnatih ali mesnih jedeh jejte zelenjavne priloge," priporoča Cepuševa. Zrezek boste lažje prebavili, če je ob njem zelenjavna priloga. Testenine z ragujem nadomestite s testeninami z zelenjavno omako.

Pijte veliko vode
Voda ima pomembno vlogo tudi pri prebavi, saj z njo hrana lažje potuje po prebavilih. Voda je predvsem pomembna, kadar zaužijete veliko vlaknin.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.