Z dojenčkom na letalo

Foto: Žurnal24 Letalo je pogosto najhitrejša in najpreprostejša pot do počitniškega cilja. (Fot
Dojenčki in letalo. Na dopust z dojenčkom pojdite za dlje kot en teden.
Oglej si celoten članek

"Starši morajo biti na letalu pozorni predvsem na to, da dojenček med vzletanjem in pristajanjem letala izenačuje pritisk, da se mu ne bi vnela ušesa. Pri tem mu pomagamo tako, da mu ponudimo tekočino, saj s požiranjem izenačuje pritisk," svetuje pediatrinja Darja Mikec.

En teden za prilagoditev
Če potujete v kraje, kjer je večja časovna razlika, morate biti pripravljeni na to, da dojenček potrebuje en teden za prilagoditev svojega bioritma na novi časovni pas. "V takšnih primerih svetujem, da se odpravite na počitnice za dlje kot en teden," pravi strokovnjakinja, ki odsvetuje potovanje v eksotične kraje. "Tam so otroci izpostavljeni boleznim, proti katerim še ne morejo jemati preventivnih zdravil (rumena mrzlica in malarija), bližina in kakovost zdravstvene oskrbe pa sta tudi lahko vprašljivi. Prav tako so hrana, njene sestavine, začimbe in bakterije drugačne od naših, kar lahko kmalu povzroči prebavne težave. Otrok ima pravico, da je zaščiten, ne pa da ga po nepotrebnem ogrožamo," dodaja.

Otroci v naročju. Za dojenčke je po navadi treba plačati deset odstotkov cene letalske vozovnice, vendar nimajo svojega sedeža na letalu. Če želite za otroka na letalu svoj sedež, morate plačati polno karto.

Založite se z robčki
Na letališču je veliko umazanije. To je treba imeti v mislih, še posebno če je treba dolgo čakati na vmesne lete. "Staršem predlagam, da se založijo z vlažilnimi robčki, da lahko dojenčka večkrat obrišejo. Pomembno je tudi, da mu pogosto ponujajo tekočino ali da ga mati pristavlja k prsim," je nasvet pediatrinje. Voziček lahko oddate pri okencu za prijavo na let in ga prevzamete po pristanku na traku za prevzem prtljage. Lahko pa ga letališkemu osebju oddate šele pred vstopom v letalo in ga prevzamete ob izkrcanju.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.