Z drisko bodite doma

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kužni ste, dokler imate bolezenske znake. Pri bruhanju se virusi širijo po zraku.
Oglej si celoten članek

Ljudje so kužni, dokler trajata driska in bruhanje, ki pa običajno izzvenita v dveh dneh, pravi zdravnica Eva Grilc z inštituta za varovanje zdravja (IVZ). Tiste, ki so oboleli za črevesno boleznijo, poziva, naj v tem času ostanejo doma in okužbe ne širijo naprej.

Virus tudi v zraku

Bruhanje in drisko lahko spremlja vročina, ni pa nujno, pravi zdravnica Tatjana Mrvič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Če je prizadeto tudi debelo črevo, lahko okužbo spremljajo hujše bolečine v trebuhu.
Pri virusnih okužbah kri v blatu načeloma ni prisotna, pri bakterijskih pa lahko, dodaja Mrvičeva.
Črevesne nalezljive bolezni se širijo fekalno oralno, poenostavljeno povedano, iz blata obolelega v usta potencialnega novega gostitelja. Če bolnik, ki se je okužil z rota- ali noravirusi, bruha, se virusi širijo tudi po zraku, torej jih lahko kdo drug vdihne in se okuži tudi na ta način,” pojasnjuje infektologinja. Preventiva je higiena, zato poskrbite, da si zlasti pred obroki (ali pripravljanjem hrane) roke temeljito umijete ali razkužite.

Tekočina po požirkih

Ko se začnejo težave, ostanite doma, pijte sladkane čaje, razredčene sokove, kakšno juho, nikakor pa ne dietnih čajev. Če je prisotno bruhanje, tekočino pijte po požirkih,” svetuje sogovornica z UKC. Če driska in bruhanje ne mineta v 24 urah, se posvetujte z zdravnikom. Kronični bolniki, predvsem srčni in sladkorni, pa se pri zdravniku lahko oglasite že prej. Pazljivost je potrebna tudi pri majhnih otrocih. “Če otrok ne izloča nobene tekočine, torej če ni produkcije urina, je treba k zdravniku,” opozarja Mrvičeva. Novembra so na IVZ našteli 98 primerov rotavirusnih okužb, mesec pozneje 74. Norovirusnih okužb je bilo decembra 94, novembra pa 31 več. Odstopanj v številu okužb to zimo v primerjavi z lansko ni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.