Z limono nad žulje

Foto: Žurnal24 Mesta, kjer vas rado ožuli, preventivno zaščitite. (Foto: Shutterstock)
Vazelin in (tekoči) obliži naj vam služijo kot preventiva pred žulji, limona, česen in aloje vera pa kot kurativa, predpisana s strani naših babic.
Oglej si celoten članek

Preventiva
Če vas čevlji, čeprav so že razhojeni, še vedno žulijo in se jim ne želite odreči, na mesta, kjer vas žuli, vtrite žganje ali špirit, ki jih bo malce zmehčal, namesto tega pa lahko uporabite tudi olje. Mnogim pomaga tudi mastna krema ali vazelin, ki ga nanesejo na mesta, kjer jim žulji radi nastajajo, naši stari starši pa so si marsikdaj namesto z obližem pomagali kar s tropotcem.

Žulj običajno ni resna poškodba, a če z njimi ne ravnamo (sterilno) pravilno, lahko povzročijo okužbo ali ulkus. K večjim ranam in okužbam so predvsem nagnjeni sladkorni bolniki, bolniki z motnjami v prekrvitvi ter nekateri bolniki z nevrološkimi boleznimi.

Tisti, ki pogosto negujete ožuljena mesta, že najbrž veste, kako zelo priročen zna biti obliž, ko začutite, da žulj nastaja. Če se le da, ga imejte na dolgih pohodih vedno s seboj, saj lahko tako preprečite njegovo nadaljnje boleče širjenje.

Tekoči obliži
Če žulj vseeno nastane, ga prebadajte le, če imate s seboj sterilno iglo in ste ga prej namazali z razkužilom. Nato žulj prekrite z obližem. Da se bo ta hitreje posušil, obliž ponoči odstranite. Dandanes lahko na prodajnih policah najdete pripravke proti žuljem in za nego, ko ta že nastane, najpogosteje v obliki obližev, pršil in gelov, ki ustvarijo filtre za zaščito.  

Domača lekarna

  • Na mesto žulja večkrat na dan vtrite mešanico čajne žlice limoninega soka, eno čajno žlico posušenih kamilic in zdrobljen česni strok. Pripravek ima antiseptični, negovalni in obnovitveni učinek na kožo.
  • Lahko pa uporabite samo limono in jo pritisnjeno na žulj pustite učinkovati čez noč ali namesto limone uporabite le česen.
  • Antiseptično delujejo tudi ognjičeva mazila.
  • Na novonastale žulje lahko vtrete tudi aloje vero. Zaradi vitaminov C, E in vsebine cinka bo vaša ožuljena koža hitrejše zaceljena.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.