Z objemom nad stres in bolečino

Foto: Žurnal24 Dotik in poljub delujeta protibolečinsko. (Foto: Shutterstock)
Objem in dotik lahko delujeta kot pravi anestetik. Proti bolečinam pa pomagajo tudi domače živali in romantični zmenki v dvoje.
Oglej si celoten članek

Ameriški znanstveniki so prišli do spoznanja, da so objemi in dotiki povezani z mnogimi zdravstvenimi težavami. Močno lahko zmanjšajo ali odženejo stres, blažijo bolečino in ohranjajo medsebojne odnose.

Kalifornijski raziskovalci so razkrili, da deluje, vsaj za ženske, dotik ali pogled njenega partnerja enako kot anestetik. Prav tako držanje za roko v času stiske zmanjša bolečino, enak učinek pa ima tudi fotografija ljubljene osebe.

Pomagata poljub in držanje za roko ...
Testirali so petindvajset študentk, ki so imele dober odnos s svojim partnerjem najmanj v zadnjih šestih mesecih. Testi so pokazali, da so se v primeru lažje opekline počutile bolje, če so gledale fotografije svojega partnerja. Do enakega učinka, se pravi manjše fizične bolečine, so prišle, če bo se s svojimi partnerji držale za roko.

Držanje za roko poleg varnosti predstavlja tudi manjšo
bolečino. (Foto: Shutterstock)

Ugotovitve bi lahko bolje pojasnile tudi pojav, ko matere svojim otrokom s poljubom dajo takojšnjo tolažbo.

… prav tako pa domače živali
Zdravilna terapija pa se je pojavila tudi pri božanju domačih živali. Bolniki, ki so okrevali po operaciji, so po božanju živali potrebovali za polovico manj zdravil proti bolečinam.

Znano pa je tudi, da so lastniki domačih živali na splošno bolj zdravi od tistih, ki živali nimajo. Živali jim pomagajo pri zniževanju stresa, jih spodbujajo pri rekreaciji in blagodejno delujejo na njihovo splošno počutje.

Sprehodi, kino in rože
Medtem psiholog Ludwig Lowenstein trdi, da so skrivnost do srečnega zakona le štirje objemi na dan. Z svojo ekipo je namreč na podlagi preučevanja zakoncev ugotovil, da bi morali ti za svojo srečo preživeti vsaj sedem večerov skupaj in dva zmenka z večerjo na mesec.

Med pomembne elemente pa štejejo tudi vsaj dva romantična sprehoda ter po vsaj en obisk kina ali lokala s prijatelji na mesec. Možje naj svoji boljši polovici podarijo rože ali drugo darilo najmanj enkrat na mesec, raziskovalci pa še svetujejo, da zakonca na mesec preživita vsaj en večer narazen.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.