Za izsuševanje stanovanja tudi več kot 1.000 evrov

Foto: Nino Verdnik
Foto: Nino Verdnik
Sanacije stanovanj in objektov po poplavah se lotite pravilno. Če se boste odločili za mehansko izsuševanje, boste morali globoko seči v žep.
Oglej si celoten članek

"Preden se lotite čiščenja poplavljenih prostorov izklopite električno napeljavo in preverite stanje drugih strojnih instalacij, predvsem plina in vode," kot prvi pomemben korak pri sanaciji prostorov po poplavah navaja Jože Kos, vodja dejavnosti sanacije na Gradbenem inštitutu ZRMK. Nadaljujte odstranjevanje naplavin, po potrebi odstranite parket, dotrajane tlake in omet. "Če so stenski ometi že močneje poškodovani, te vsaj do višine 0,5 metra nad vidno mejo poškodb odstranite," svetuje strokovnjak. V tej fazi s pomočjo strokovnjakov ocenite, kakšno sušenje je za stopnjo uničenosti prostorov najprimernejše in kakšna prenova je potrebna.

Pozimi je izsuševanje hitrejše

Pri manjših poplavah in takrat, ko naplavljena voda hitro odteče, se lahko odločite za naravno izsuševanje. Prostore čim intenzivneje ogrevajte in večkrat na dan z od 5- do 10-minutnim prepihom zračite. "Takšno izsuševanje je dokaj počasno, saj se običajni zidovi debeline od 0,3 do 0,4 metra sušijo vsaj od štiri do šest mesecev," razlaga Kos in dodaja, da je sušenje v jesenskem in zimskem obdobju, ko je zunaj zrak bolj suh, sicer bistveno hitrejše kot poleti.

Za mehansko izsuševanje tudi več kot 1.000 evrov

Veliko učinkovitejše in hitrejše, a zelo drago je izsuševanje prostorov s kondenzacijskimi razvlaževalniki zraka ali s strojnim vpihovanjem in razvlaževanjem zraka prek predhodno izvedenih vrtin, ki jih po potrebi ob hujši škodi in navlaženosti zvrtajo v tlake. "Strojno izsuševanje prostorov, ki so bili poplavljeni krajši čas, lahko traja le pet dni, če pa je škoda hujša, bo izuševanje trajalo od 10 do 14 dni," razlaga Boštjan Kožar iz podjetja za izsuševanje in meritve vlage v stanovanjsko-poslovnih objektih. Takšne naprave si lahko – za dobrih 7 evrov na dan za napravo – tudi izposodite; za cevi in turbine boste morali doplačati okoli 15 evrov na dan. Kožar pravi, da večje povpraševanje po napravah za izsuševanje pirčakujejo v prihodnjih dneh, ko bodo ljudje začeli sanacije stanovanj.

Poskrbite za preventivo

"Če živite na poplavnem območju, kjer so večje poplave v obdobju od vsakih 5 do 10 let, sanacijo načrtujte tako, da bodo prihodnja zalitja na objektu povzročila čim manj škode, posledice poplav pa bodo hitreje odpravljene," svetuje Kos in priporoča, da se v takšnih zgradbah odločite za keramično talno oblogo, ki je poplavno varna.

Hitra navodila za čiščneje prostorov:

  • Odklopite električno napeljavo in fotografirajte nastalo škodo. Fotografije bodo pomagale pri uveljavljanju škode pri zavarovalnicah.
  • Prostore prezračite ter iz njih odstrante vse predmete in pohištvo.
  • Poškodovane naprave in pohištvo odložite v kosovni odpad.
  • Tla, stene in predmete, ki so bili poplavljeni in so onesnaženi z naplavinami, zemljo in blatom, najprej očistite z lopato in metlo, nato operite s čisto vodo. Pomagajte si s cevjo za zalivanje ali z visokotlačnim čistilnikom.
  • Pri čiščenju še uporabnih predmetov in sten uporabite tudi gospodinjska čistila, krtače, krpe.
  • Prostore, pohištvo in druge predmete razkušite s klorovimi ali drugimi razkužili, ki jih dobite v lekarni ali trgovini. Pred uporabo teh pozorno preberite navodila, uporabite pa tudi zaščitne rokavice.
  • Očiščeni in razkuženi prostori so pripravljeni na razvlaževanje – naravno ali mehansko.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:36 8. November 2012.

    razvlazevanje po naravni poti skoraj ni smiselno, saj traja predolgo. Zidovom izmerit vlago in takoj odstranit omet krepko nad nivojem, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.