Za vonj po kloru smo krivi sami

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
V bazenih je vonj po kloru stalnica, ki jo obiskovalci sprejemajo kot dejstvo. Razlog zanj pa je malo manj poznan.
Oglej si celoten članek

Večina obiskovalcev bazenov bo po odhodu skočila pod tuš, da bi s sebe sprala klor. Koliko pa jih upošteva navodilo, da je treba tudi pred skokom v bazen stopiti pod tuš? "Če se ne stuširamo, preden gremo v vodo, bomo v vodo nesli vse, kar imamo na koži," opozarja epidemiologinja Michele Hlavsa.

V vodi lahko tako pristanejo ostanki ličil in drugih izdelkov za osebno nego, znoj, urin in tudi fekalni delci. "Vse, kar se v bazenu spere z vašega telesa, delite z ostalimi plavalci. Na nek način je tako, kot da bi si vsi skupaj privoščili eno veliko kopel," ponazarja Hlavsa. 

Vsem tem delcem je skupen dušik. Ko se dušik pomeša s klorom v bazenu, se tvori dražilo kloramin. Z nastankom kloramina se nekaj zelo pomembnega klora veže na kloramin, namesto da bi uničeval bacile v bazenu. Bacili, ki preživijo, lahko pri posameznikih, ki popijejo vodo iz bazena, povzročijo težave.  

Zaradi kloramina v bazenu nastane tipičen vonj. Hlavsa poudarja, da v "zdravem" bazenu ne smrdi po kloru. Vonj, ki ga običajno povezujemo s čistim bazenom, je dejansko kloramin. Dražeči elementi v vodi povzročajo rdeče oči, dražijo kožo in lahko sprožijo napade astme. 

Hlavsa tako vsem, ki se kopajo v bazenih, polaga na srce, da se pred kopanjem stuširajo. "Ne smemo pozabiti, da je zelo pomembno, da se stuširamo preden gremo v vodo, da v vodi ostane dovolj klora, da pobije bacile." 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.