Začimba, ki škodi kostem

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Raziskovalci opozarjajo na še en minus, ki se pojavi pri čezmernem uživanju soli. Najbolj priljubljena začimba naj bi bila kriva tudi za izločanje kalcija iz telesa in posledično za slabše zdravje kosti.
Oglej si celoten članek

Za razgradnjo natrija in kalcija je v telesu zadolžena ista molekula, kar je le še eden od razlogov za manjše uživanje soli, opozarjajo raziskovalci.

Čezmerna količina zaužite soli se tako iz telesa izloči skupaj z urinom, najnovejša raziskava, ki so jo naredili na kanadski univerzi Alberta pa je pokazala, da se skupaj s soljo izloči tudi veliko kalcija. Pomanjkanje kalcija spodbuja slabljenje kosti in osteoporozo, večja količina kalcija v urinu pa je lahko kriva tudi za pojav ledvičnih kamnov, poroča ameriška revija za fiziologijo.

Porast količine soli v hrani je trend, razširjen po vsem svetu. Številne evropske države v svoje programe javnega zdravstva že nekaj let vključujejo dejavnosti za zmanjševanje njenega uživanja v vseh starostnih skupinah, podatki za Slovenijo pa kažejo, da povprečno zaužijemo kar 12 gramov soli na dan.

Dnevne potrebe po soli (1,4 grama za odrasle) zadovoljita že dve rezini črnega kruha. Deset dekagramov suhe salame, slanih palčk, čipsa in smokijev vsebuje okoli štiri grame soli, kos pice okoli dva grama soli, obrok hitre prehrane pa okoli pet gramov soli.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.