Poslovil se je ustanovitelj legendarne ameriške rokerske skupine

Foto: Prt Scrn YouTube woodstock, množica ljudi
Preminil je star 76 let
Oglej si celoten članek

Marty Balin, ustanovitelj legendarnega ameriškega benda Jefferson Airplane, je bil eden glavnih arhitektov psihedelične glasbe, ki je v 19060-ih kraljevala na zahodu Združenih držav in se nato razširila po vsem svetu.

V obvestilu je njegova družina zapisala: "Oboževalci so Martyja opisovali kot človeka, ki je imel velikanski vpliv na to, da je svet boljši. Bil je eden najboljših vokalistov in avtor pesmi, ki ne bodo nikoli utonile v pozabo. Glasba, ki jo je ustvaril, je postala del nekaterih ključnih trenutkov v zgodovini."

Balin je bil v skupini Jefferson Airplane avtor pesmi, kot so "It's No Secret," "Today," "Comin' Back To Me," "Plastic Fantastic Lover," "Share a Little Joke," in "Volunteers", ki so jo zaigrali tudi na legendarnem Woodstocku.

Skupina je bila ena ključnih na glasbeni sceni v San Franciscu sredi 1960-ih let.

"Ko smo začeli, pravzaprav sploh nismo vedeli kaj počnemo," so v intervjuju za revijo Rolling Stone povedali leta 1970 in dodali: "Ko pogledamo nazaj, ugotavljam, da smo želeli le povedati: Poglejte nas, uživamo in prav nič drugega!"

Foto: Profimedia Marty Balin jefferson airplane

Bandu se je leta 1966 pridružila Grace Slick, ki je s seboj prinesla tudi dva največja hita: "Somebody to Love" in "White Rabbit." Obe pesmi sta se uvrstili med deset najbolj poslušanih pesmi.

Med drugim je skupina nastopila na festivalih v Woodstocku, Montereyu in Altamontu.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.