Zajtrk za zdravje

Foto: Žurnal24 Zajtrkujte vsak dan! (Foto: Shutterstock)
Če ne zajtrkujete redno, svojemu telesu ne delate prav nobene usluge. Potrebujete še kakšen razlog, da si boste prav vsak dan pripravili zdrav zajtrk? Mislite na svoje srce.
Oglej si celoten članek

Povezavo med zajtrkovanjem in tveganjem za srčne bolezni so raziskovali na Univerzi Tasmanija, kjer so skoraj 2.200 prostovoljcev spremljali več kot dvajset let. Njihovo glavno sporočilo (izsledki študije so objavljeni v American Journal of Clinical Nutrition) je, da preskakovanje zajtrka povečuje tveganje za srčne bolezni.

Otrokom obvezno zajtrk
"Posledice jutranjega odhajanja od doma s praznim želodcem so debelost, povišane vrednosti slabega holesterola in kopičenje maščobe v predelu trebuha. Vse to pa so dejavniki, ki večajo tveganje za bolezni srca. Poleg tega jutranja nepotešena lakota poveča raven inzulina v krvi, kar lahko vodi v diabetes,"
pojasnjujejo znanstveniki s Tasmanije. Najbolj so zaradi nezajtrkovanja ogroženi odrasli, ki že kot otroci niso zajtrkovali in ki so to nezdravo navado obdržali tudi v odrasli dobi. Že v poznih dvajsetih naj bi bili tisti, ki so kot otroci ali mladi odrasli le redko jedli zajtrk, bolj ogroženi kot tisti, ki redno in zdravo zajtrkujejo.

Kaotično in nezdravo
Strokovnjaki menijo, da je eden od razlogov za povečano ogroženost "nezajtrkovalcev" verjetnejše uživanje nezdravih, sladkih prigrizkov, hkrati pa zaužijejo manj vlaknin, vitaminov in mineralov ter skozi cel dan jedo manj redno. Kar nekaj vodilnih nutricionistov pa opozarja, da je preskakovanje zajtrka znak nezdravega ali kaotičnega načina življenja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.