Zakaj jesti korenje

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Redno uživanje korenja bi lahko zmanjšalo tveganje za nastanek nekaterih tipov raka dojk.
Oglej si celoten članek

Raziskava, objavljena v The American Journal of Clinical Nutrition, je pokazala, da bi lahko redno uživanje korenja zmanjšalo možnosti nastanka določenih tipov raka dojk do 60 odstotkov. Enak učinek imajo tudi druga živila, ki vsebujejo betakaroten, kot so špinača, rdeča paprika in mango. 

Povezavo med prehrano in rakom so preiskovali tudi evropski znanstveniki. V raziskavo so zajeli 1500 žensk z diagnozo rak dojke in 1500 zdravih žensk. Izprašali so jih o njihovih prehranjevalnih navadah in opravili krvne teste, s katerimi so merili prisotnost betakarotena, vitamina C in drugih snovi, ki jih v telo zaužijemo z zelenjavo. Rezultati so pokazali, da je pri ženskah, ki jejo veliko živil, bogatih z betakarotenom, od 40 do 60 odstotkov manjša verjetnost za razvoj nekaterih tipov raka dojke. 

Ob tem pa znanstveniki opozarjajo, da ni živila, ki preprečeval nastanek raka. Pomembno je, da posamezniki živijo zdravo. To pomeni, da vzdržujejo primerno telesno težo, imajo uravnoteženo prehrano, so fizično aktivni in omejijo uživanje alkohola.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.