Zakaj moški ne sliši ženske?

Foto: Žurnal24 Ženskam zadošča, da samo slišijo moški glas, pa si ustvarijo celostno vizualno p
Ženske so drugačne kot moški. Nič novega. In ena od posledic so tudi nesporazumi v komunikaciji, ki lahko zapletejo tudi precej popolno razmerje.
Oglej si celoten članek

Kako naj torej ona doseže, da jo bo on slišal? In celo razumel, kaj mu hoče dopovedati? Svoje so povedali štirje strokovnjaki, ki vedo precej o ljubezenskih zvezah.

"Zakaj ne vidi, kaj potrebujem?"
Zato, ker stvari jemlje osebno! "Ko svoji punci povem, da imam grozen dan, pusti vse in me začne spraševati, če sem v redu. Ženska pritoževanje in stokanje moškega razume kot povabilo, naj se mu približa. Ko pa se ženska potoži moškemu, on to razume, kot da jo je pustil na cedilu. Svojo vrednost meri po tem, kako srečna je ona z njim. Če so ženske nezadovoljne in nesrečne, moški to pač slišijo, kot da so jih razočarali," pravi nekdanji predsednik Mednarodne organizacije za zakonsko in družinsko svetovanje. Ta ženske še opozarja, naj ne stokajo in se pritožujejo, ampak naj raje uberejo tale pristop: "Poskusite mu reči: 'Mi lahko pomagaš pri ...' ali pa: 'Rada bi, da ...' Natančno izrazite svoje potrebe in želje ter mu povejte, kako naj naredi in kako naj se poboljša. Tako bo tudi vedel, kdaj je uspešen."

Znan prizor? © iStockphoto

 
"Zakaj se mi ne opraviči?"
Jezikoslovka, ki je tudi strokovnjakinja za ljubezenska razmerja, ženskam odgovarja: "Ker se počuti, kot da ga hočete ponižati." Če posplošimo, se moški osredotočajo na hierarhijo in ženske na povezanost. Ona misli, da lahko on stvari (predvsem majhne napake) spravi v red, če reče, da mu je žal. To po njenem pomeni, da mu je žal, da jo je razočaral. In če se on ne opraviči, ona misli, da mu je vseeno. Moški na opravičevanje gledajo drugače. Ko ženska pričakuje opravičilo, on to vidi kot zahtevo, da se poniža v javnosti. Opravičilo je zanj znak slabosti. Ko mu ženska pod nos vrže, zakaj se ne opraviči, moški to sliši kot: "Ti nisi imel prav in zdaj ti očitam."
 
"Zakaj ne razume, kaj v resnici govorim?"
Na to vprašanje je odgovoril psihiater: "Ker so njegove žice položene drugače!" Raziskave možganov so pokazale, da imajo ženske bolje prekrvavljene tiste dele možganov, ki skrbijo za jezik. Ženske imajo tudi več nevronskih povezav med centroma za čustva in govor. Moški imajo vsega tega manj! Velika težava med partnerjema je, da ne razumeta, kako funkcionira drugi. Ženska sodi po sebi – ker ona lahko govori o svojih čustvih, nekako računa, da bo zmogel tudi on. On pa vse njeno "nakladanje" velikokrat sliši le kot golo posredovanje informacij. Ona mu reče: "Skrbi me, ker me mama ni poklicala, odkar je odšla na morje." Njegov tipičen odgovor bi bil: "Mogoče je izgubila telefon." On je pač praktičen, ona pa mu v resnici hoče povedati, da jo skrbi.

 

Preberite še:

"Zakaj sploh ne posluša, kaj govorim?"
Odgovor je iskal psiholog: "Ker je preveč zaposlen z reševanjem težav!"  Moški in ženske različno "predelujejo" stres. Pri ženskah stres sproži odziv v delu možganov, ki "skrbi" za čustva. Pri ženskah govorjenje spodbuja sproščanje serotonina, hormona sreče. Ženske zato tudi nagonsko veliko govorijo o svojih čustvih in se nato počutijo bolje. Moški so drugačni. Stres pri njih sproži odziv v obliki akcije – včasih so se moški pač borili ali bežali ter bili ves čas na preži. Ko moškemu ženska govori o neki težavi, je on tako zelo pripravljen težavo odpraviti, da kar nekako blokira sposobnost, da bi jo še naprej poslušal. Ženska naj moškega zato opozori, naj samo posluša in da mu ni treba takoj na lov za rešitvijo. Morda bo celo sočustvoval z njo!

Samo še eno dolgočasno nakladanje strokovnjakov? Preizkusite, morda bo grdih pogledov manj.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.