Zakaj slovenski glasbeniki skrivajo cene svojih nastopov?

Foto: mediaspeed
Foto: mediaspeed
O cenah nastopov nekateri odkrito, drugi malo manj.
Oglej si celoten članek

Decembrski čas je čas praznovanja, rajanja in predvsem mnogih koncertov. Zato nas je zanimalo, koliko za koncert ali sindikalno zabavo računajo slovenski glasbeniki. Čeprav nam je ena od slovenskih glasbenic ob vprašanju, koliko računa ona, zabičala, češ da nam tega tako ali tako ne bo nihče povedal, smo vseeno dobili kar nekaj konkretnih številk. "Jaz ne bom govorila o cenah. Nihče vam ne bo povedal, kakšne cene dosegamo glasbeniki. To je res tako intimno, to je poslovna skrivnost, o tem se res ne govori," je razburjeno povedala pevka.

Murko poleg glasbene točke nudi veliko več

No, vseeno smo dobili kar nekaj glasbenikov oziroma njihovih predstavnikov za medije, ki so nam ceno brez težav zaupali. Natalija Verboten za silvestrski koncert računa 10 tisoč evrov, za sindikalno zabavo pa okoli tri tisoč. Pevka Neisha pri cenah ne dela razlik, zato tako za koncerte kot tudi za sindikalne zabave računa nekje med 1500 in 2000 evrov. Cena je seveda odvisna (kot pri večini glasbenikov) ali pevka nastopa sama ali s skupino ter kakšno je ozvočenje. Doda pa, da se pri zasebnih zabavah, cena prilagaja na želje, ki jo ima gostitelj. Anita Rudan, medijska predstavnica skupine Pop Design, nam je zaupala, da je okvirna cena za nastop 2200 evrov. Ta se čez leto in glede na velikost koncerta ne razlikuje močno.

Foto: Anže Petkovšek Noč Modrijanov Enako filozofijo ima skupina Mambo Kings, ki računa 2500 evrov na nastop. Če bi si zaželeli malce rock'n'rolla, boste morali za skupino Rok'n'Band odšteti nekje med 2500 in 3000 evrov, za Rock Partyzane pa 2200 evrov za sindikalno zabavo in 5000 evrov za silvestrski koncert. Rajanje v družbi Jožeta Potrebuješa in ostalih Čukov si lahko privoščite za najmanj 2500 evrov na nastop. Potrebuješ poudari, da je cena odvisna od lokacije, velikosti koncerta, od ozvočenja in tehničnih elementov, ki so na lokaciji na voljo. Celjski rokerji Nude za malce večji koncert računajo 3500 evrov, za nastop v manjšem gostinskem lokalu pa 2000. Njihov predstavnik za medije doda, da so cene za silvestrovo še enkrat višje kot sicer. Legendarni Lado Leskovar pa vam s svojimi klasikami romantični večer pričara za dva tisoč evrov na noč. Navihana pevka Katarina Mala na nastop računa 1000 evrov, ne glede na to, ali je v času decembrskega rajanja ali med letom. In štajerski slavček Damjan Murko? "Cena je standardna. To je 600 evrov za 30 minut. A moram poudariti, da za tako majhno ceno dobijo zelo veliko!" nam v smehu pove Mariborčan in doda, da obiskovalce razveseli tako z glasbeno kot tudi s stand-up točko.

Se sramujejo svojih cen?

Kar nekaj glasbenikov nas je odslovilo, češ da je to poslovna skrivnost in da se kaj takšnega ne sprašuje. Med drugim tudi Alya, Nina Pušlar, Manca Špik in Kingstoni. "Tega vam pa ne bom povedala!" je v smehu povedala ena od pevk in nas prosila za razumevanje. Cene nastopov nam ni zaupala niti Nuša Derenda, ki pa nam je pred nekaj meseci brez težav razkrila, koliko računa za nastop na poroki. Tudi Modrijani so ostali skrivnostni. "Povem vam lahko le, da je na silvestrovo cena višja," je za Žurnal24 povedal Peter Švab.

Foto: Anže Petkovšek Noč Modrijanov Se glasbeniki ob razkritih cenah tudi lažejo?

Saša Lendero nam je prijazno pojasnila, da svojih cen ne bo razkrila, saj se ji to zdi nesmiselno. Ob tem doda, da je v zadnjih nekaj letih že zasledila, da se njeni pevski kolegi nemalokrat zlažejo, ko vprašanje nanese na cene njihovih koncertov. "A veste, da ne bom odgovarjala na to. In sicer iz enega razloga … Že nekaj let berem takšne traparije in laži in zelo velikokrat preberem, da imajo osebe, ki imajo najnižji honorar, najvišjega in obratno. Nisem se pripravljena izmišljevati informacij na to temo. Včasih nekateri glasbeniki medijem dajo informacijo, koliko zaslužijo in pri tem ceno tudi štirikrat povišajo! Ne vem, koliko smisla imajo takšne ankete, saj se mi zdi, da je tu bolj stvar v tem, kako želi človek sam sebe predstaviti javnosti."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 12:20 12. December 2016.

    Natalija Verboten 10 jurjov a ste na glavo padli, realna cena je lih desetkrat nižja, če pogledamo zgornjo mejo ki …

  • 08:42 12. December 2016.

    Kjer je gostinstvo, je gotovina - še vedno, kljub davčnim blagajnam.<br />Vsi, ki malo spremljajo te zadeve vedo, da se …

  • 08:15 12. December 2016.

    Zakaj slovenski glasbeniki skrivajo cene svojih nastopov?<br />Zato , da jim ni treba plačevati davkov !<br />Zato, da drugi ne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.