Zakaj so pomembni antioksidanti?

Foto: Žurnal24 Antioksidanti so naravni zaščitniki našega zdravja.
Ker se bojujejo s prostimi radikali, živilom z visoko vsebnostjo antioksidantov strokovnjaki posvečajo vse več pozornosti. Veste, katera živila jih vsebujejo največ in zakaj so tako zdravi?
Oglej si celoten članek

Moč antioksidantov
Antioksidanti igrajo eno od glavnih vlog pri zaščiti našega zdravja. Pomagajo pri boju s prostimi radikali, katerih škodljivo delovanje spodbuja razvoj bolezni živčevja in ožilja, pojav malignih obolenj, dermatoloških težav in predhodnega staranja kože. Antioksidanti upočasnijo ali preprečijo oksidacijo pomembnih celičnih sestavin – kot lovilci prostih radikalov se po reakciji z radikali pretvorijo v stabilnejše, manj škodljive radikale, ki jih telo lahko izloči. Na povečano količino prostih radikalov v telesu vplivajo slabe zdravstvene navade, stres in kajenje, dodaten vpliv pa imajo tudi težka fizična aktivnost in čezmerni telesni ali duševni napori.

Več kot samo vitamini
Med antioksidante prištevamo vitamine A, C in E, selen, cink, betakaroten, polifenole in manj poznan, a vse bolj cenjen antioksidant piknogenol, ki ga pridobivajo iz lubja iglavcev. Piknogenol je kar nekajkrat močnejši antioksidant od vitamina C, proti prostim radikalom pa se v telesu bojuje na dva načina – telesne celice stimulira tako, da imajo te kar dvojno antioksidantsko moč, proste radikale pa napade tudi v krvnem obtoku.

Ste pod stresom?
Ker telo proste radikale nenehno proizvaja, se je proti njim treba boriti vsak dan – še posebej, če ste podvrženi nenehnemu stresu. Znanstveniki verjamejo, da so prav prosti radikali krivi za prezgodnje staranje in pojav degenerativnih bolezni (bolezni živčevja), kot sta parkinsonova bolezen in multipla skleroza.

Jejte jih!

Da bi se ubranili pred prostimi radikali in zmanjšali stres, jejte živila, bogata z antioksidanti. Med živila, ki vsebujejo največ antioksidantov, spadajo stročnice in žitarice, uživajte pa tudi veliko svežega sadja – predvsem jagodičevje, črno grozdje in agrume, ter zelenjave – paradižnik, korenje, papriko in špinačo. Pijte zeleni čaj, rdeče vino, posladkajte pa se s temno čokolado z višjo vsebnostjo kakava. S pravo prehrano boste vitalnejši, upočasnili boste proces staranja in zmanjšali možnosti za pojav številnih in tudi zelo težkih bolezni.

Ste vedeli?

  • Prosti radikali v telesu nastajajo neprestano, njihova količina pa se pod vplivom različnih zunanjih dejavnikov (onesnažen zrak, kajenje, stres, alkohol) še povečuje.
  • Telo proste radikale nevtralizira in na ta način ohranja celično ravnovesje s pomočjo encimskih sistemov in antioksidantov.
  • Pred prostimi radikali se ne moremo zavarovati, lahko pa s pravilno prehrano poskrbimo, da v telo vnesemo večje količine antioksidantov.
  • Antioksidanti izboljšujejo tudi delovanje imunskega sistema, povečujejo telesne sposobnosti in ohranjajo oživčevje.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.