Zaradi geliranih nohtov dobila raka na koži

Foto: Ciate
Foto: Ciate
Na družbenih omrežjih se je pojavila objava, kjer dekle opozarja, da lahko zaradi geliranih nohtov zbolimo za rakom na koži.
Oglej si celoten članek

Geliranje nohtov je vedno bolj priljubljeno, saj so ženske s to tehniko manikire urejene več tednov, hkrati pa so lahko nohti tako dolgi, kot si želijo. Geliranje nohtov namreč pomeni, da z gelom noht malce odebeljo in s tem preprečijo lomljenje in cepljenje. Lak, ki ga nanesemo in posušimo pod UV lučko, pa drži tudi več kot tri tedne.

Foto: Profimedia geliranje nohtov Na Facebooku se je pojavila slika nohta, na katerem je temna lisa in ob njej pripis: "Tako je videti melanom na nohtu palca. Ena mojih najboljših prijateljic je redno hodila na geliranje nohtov, kot veliko deklet dandanes. Pred njeno diagnozo svoje pozornosti nisem posvečala nevarnosti UV lučke tako blizu prstom. Prijateljica nima več tega nohta, ker je, hvala bogu, šla pravočasno k dermatologu. Ta je pravočasno opravil operacijo in odstranil rakave celice pod nohtom. Prosim, bodite previdne in zavedajte se nevarnosti, katerim se izpostavljate."

UKC Ljubljana odgovarja

Za mnenje smo prosili tudi Univerzitetni klinični center v Ljubljani. Predstavnik za odnose z javnostmi je za Žurnal24 posredoval odgovor dermatologa: "Kakršnokoli izpostavljanje UV sevanju ali preveč sončenja ali UV lučke, pa naj bo to nohtov ali kože, lahko povzroči kožnega raka… Tako kot lahko pri nekaterih ljudeh povzroči pljučnega raka kajenje."

xxx

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 18:27 3. Junij 2018.

    UV lučko uporabljam za svoje nohte že 12 let, pa vsakič ko spilim gel, je moj noht malo mehkejši, ampak …

  • 15:48 1. Februar 2017.

    Aja, če ne nabavljaš direktno iz Kitajske pa pomeni da ni iz Kitajske? Bull****.

  • h3o
    12:04 1. Februar 2017.

    mislim da je vzrok v UV svetlobi. Zato pa tulim, da je treba smrdljive bencinske motorje odstraniti iz planeta Zemlje …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.