Zaščitite se pred vlomi

Foto: Žurnal24 Največja verjetnost je, da tatovi v stanovanje vstopijo skozi okna in steklena v
Že z vgradnjo boljše ključavnice za 50 evrov močno zmanjšamo možnost vloma.
Oglej si celoten članek

Varnost
Najboljša je kombinacija mehanske in elektronske zaščite doma. Sama vgradnja mehanske zaščite se razlikuje glede na to, ali gre za večstanovanjsko zgradbo ali samostojno hišo. Pri prvi je namreč smiselno investirati v protivlomna vrata v zgradbo in njihov videonadzor ter kakovostna vrata v stanovanje, pri samostojnih hišah pa je treba zaščititi tudi vsa okna in balkone.

Z investicijo do nižje zavarovalne premije. Z investicijo v protivlomna vrata in okna lahko privarčujete pri zavarovanju, saj številne zavarovalnice ob vgradnji dodatne protivlomne zaščite ponujajo znižanje premije. Ob tem velja biti previden, saj je treba izpolniti kar nekaj zahtev.

Velikokrat zadošča obnova
"Za optimalno varnost tudi pri vratih starejšega datuma ni vedno nujna njihova zamenjava. Močno namreč povečate varnost že z vgradnjo varnostne garniture s ščitnikom ali rozeto, privito z notranje strani, in cilindričnim vložkom, ki je zaščiten pred vrtanjem in lomljenjem. Z večtočkovno ključavnico nato povečamo odpornost vratnega krila, s prečnimi zaporami, pribitnimi ključavnicami z dodatnim zaklepom in varovalom proti dvigu vrat pa preprečimo, da bi tatovi vrata sneli s tečajev. Pri starejših vratih – ta so največkrat polnjena z ilovico – pa je dobro razmisliti o vgradnji vmesne pločevine iz jekla," svetuje projektant Jakob Žula. Na trgu obstajajo tudi sistemi, ki tatovom ob zaznavi prevrtavanja vstop v prostor onemogočijo z zagozdenjem.

Slaba vgradnja je draga
Pri oknih je tako, da do izraza tako kot pri tesnjenju tudi pri možnostih vloma do izraza pride kakovost vgradnje oken. Pri teh moramo namreč poskrbeti, da nimajo šibkih točk, saj tatovi za vstop v prostor iščejo prav te. Protivlomna okna se od navadnih razlikujejo po kakovosti varnostnih okvirjev, ki so od standardnih mnogo čvrstejši in močnejši, poleg tega pa imajo nameščene kljuke s ključavnico in protivlomno folijo, ki preprečuje, da bi se okno ob udarcu sesulo. Najvarnejši in najcenejši način zaščite pa so okenske rešetke; primerne so predvsem za kletna in pritlična okna.

Investicija poceni zavarovanje
Zaradi cenovne dostopnosti pa danes alternativo mehanskemu predstavlja tudi fizično varovanje. "Za to vrsto varovanja se zaradi dostopnih cen odloča tudi vedno več fizičnih oseb, in sicer za vse leto," je povedal Marko Vaupotič iz podjetja Varnost Maribor. Veliko k varnosti pripomore tudi že osnovna varnostna oprema v obliki širokokotnega kukala in varnostne verižice, ki je z zunanje strani ni mogoče odpreti. Na trgu pa najdemo kakovostne ključavnice tudi že za 50 evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.