Zastrupitve

Foto: Žurnal24
S čim se lahko zastrupite? Kako si pomagate?
Oglej si celoten članek

Zastrupimo se lahko s strupenimi plini ali pa z zaužitimi strupi. Najpogostejša zastrupitev s plinom je zastrupitev z ogljikovim monoksidom.
Ogljikov monoksid nastaja pri nepopolnem izgorevanju organskih snovi, kot je predvsem bencin. Zastrupitve z ogljikovim monoskidom se dogajajo v zaprtih prostorih (npr.:prižgan avto v zaprti garaži, grelne peči v kleteh,...)

Kako pomagamo?

Najprej odpremo prostor, da se prezrači, šele ko se je prezačil lahko vstopimo in prenesemo zastrupljenca na odprto ter čim hitrejši prevoz v bolnišnico.
Pri zastrupitvah s pokvarjeno hrano in gobami pomagamo tako, da poskušamo izvati bruhanje, in sicer čim prej po zaužitju hrane, ter poskrbimo hiter prevoz do bolnišnice.
Pri zastrupitvah z različnimi tabletami, pesticidi, herbicidi ter tekočimi gnojili poskušamo izvati bruhanje ter poskrbimo za čim hitrejši prevoz v bolnišnico.
Pri vseh zastrupitvah je pomembno, da ugotovimo kaj je strup, koliko ga zastrupljenec zaužil, kdaj in kako (v bolnišnico vzamemo s seboj škatlico zdravil, embalažo strupa,...) in da te podatke izve zdravnik, kateri bo poskrbel za zastrupljenca.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.