Zavarujte svojo ribico

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Razlike v premijah tudi večkratne. Pozor pri določanju soudeležbe pri zdravljenju.
Oglej si celoten članek

Od 30 do nekaj čez sto evrov boste plačali za letno premijo, če boste želeli za svojega pet let starega psa mešančka, ki do zdaj ni imel zdravstvenih težav, skleniti zavarovanje. Razlike v višini premij, ki so nam jih posredovale zavarovalnice, so tudi večkratne,  razlikujejo pa se tudi po obsegu kritja.

Dosežki določajo višino

Temeljno zavarovanje večinoma na primer vključuje zavarovanje za nevarnost pogina ali neboleče usmrtitve zaradi nezgode ali bolezni. Dodatno nadstandardno zavarovanje pa krije še nekatere stroške zdravljenja. Kot pojasnjuje Špela Tič iz Adriatica Slovenice, je "premija za zavarovanje stroškov zdravljenja odvisna od soudeležbe zavarovanca, ki je lahko od 30- ali 50-odstotna". Več ko boste morebitnega stroška zdravljenja krili vi, manjša bo premija. 

"Višina premije je odvisna od vrste in starosti živali, njene poštene  tržne vrednosti, gospodarskega namena, pri psih ali mačkah od dosežkov na razstavah, delovnih izpitov psov in izbranih doplačil," pojasnjujejo pri Zavarovalnici Maribor. Med različnimi zavarovalnimi vsotami lahko izbere zavarovanec tisto, ki ustreza dejanski vrednosti njegove živali, dodajajo.

Pogoji za sklenitev različni

Za osnovno zavarovanje stroškov zdravljenja psa v vrednosti 700 evrov boste pri Zavarovalnici Triglav odšteli 86 evrov brez davka, za nadstandardno pa 141 evrov, prav tako davek v ceno ni vračunan. Mešančka lahko pri Zavarovalnici Tilia zavarujete do 400 evrov, glede na izbrano zavarovalno kritje boste odšteli od 30 do 65 evrov. 

Od 58 do 110 evrov pa bi znašala premija za zavarovanje 150 evrov vrednega mešančka pri Adriaticu Slovenici, in sicer za osnovne nevarnosti in stroške zdravljenja s 30-odstotno udeležbo. Premije nam na podlagi poslanih podatkov pri Zavarovalnici Maribor niso mogli izračunati, so pa povedali, da mora biti prvo zavarovanje sklenjeno do tretjega leta starosti psa.

Vpliv pasme na premijo

Pri zavarovalnicah za pasme, ki naj bi veljale za nevarne, razlik v višini premij za zavarovanje živali ni. So pa razlike pri pogojih za kritje škode tretji osebi iz zavarovanja odgovornosti. Pri Adriaticu Slovenici se škoda tretji osebi iz zavarovanja odgovornosti iz posesti na primer ne krije, če se ugotovi, da ob uporabi nagobčnika škodnega dogodka ne bi bilo. Pri Tilii velja ta pogoj le za nekatere pasme. Nasprotno na zavarovalnicah Triglav in Maribor isti pogoji za kritje škode veljajo ne glede na pasmo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:29 25. Februar 2012.

    Tja, mogoče ne bi bilo slabo raziskati, kako zavarovalnice pravzaprav zavajajo, ko govorijo o nadstandardnem zavarovanju za veterinarske stroške in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.