Zdravi recepti Alenke Košir

Foto: Boštjan Tacol Alenka Košir Foto: Facebook Alenka Košir recept zelenjava Foto: Facebook Alenka Košir recept tiramisu Foto: Facebook Alenka Košir recept malica
Potem ko so njeni recepti na Facebooku postali pravi hit, je Alenka Košir danes izdala knjižico receptov. V njej se skrivajo recepti za zdrave, hitre in enostavne obroke, kot jih vidi sama.
Oglej si celoten članek

Nekdanja manekenka, zdaj pa profesorica športne vzgoje, ki že tri leta vodi avtorske treninge VIIT,  je knjižico izdala na pobudo vadečih, ki so jo po vsakem treningu spraševali, kaj jesti pred vadbo, kaj po njej in kako zdravo hujšati.

Na Facebooku ima že nekaj časa odprto stran V formi z Alenko Košir, preko katere komunicira s svojimi vadečimi, jim ponuja recepte in nasvete za zdravo življenje. "Zato sem se odločila, da bo še najlažje, da začnem na Facebooku objavljati obroke, ki jih delam in jem. Naj povem, da nimam časa za dolgotrajno kuhanje obrokov, hkrati pa rada dobro in zdravo jem. Zato kuham obroke, ki so preprosti in hitri za pripravit ter zdravi in okusni," pojasni Alenka. Sprva je šlo le za pomoč vadečim, a sčasoma je pritegnila tudi pozornost drugih, ki so jo začeli spodbujati, naj vse svoje recepte zbere in jih izda. In jih je. "Knjižica je v prvi vrsti namenjena vadečim, pa tudi tistim, ki me spremljajo in tistim, ki bi si radi pripravili okusen, zdrav in hiter obrok."

Ne podpira diet

Alenka hoče skozi recepte dokazati, da je lahko tudi zdrava hrana okusna in da lahko ob njej uživamo. Ni za enostranske diete, prepričana je, da lahko za telo največ naredimo, če se redno gibljemo in pametno prehranjujemo. "Zagovarjam čim boljšo razporeditev hrane preko celega dneva. Najboljše je, če telo ves čas dobiva hrano z manjšimi, uravnoteženimi obroki," pravi in dodaja: "Ne podpiram nobene diete, ki izločuje eno ali več izmed treh osnovnih skupin živil, torej ogljikove hidrate, maščobe ali beljakovine. Vse tri skupine so ključne za delovanje telesa, vsaka ima svojo nalogo. Dieta, ki izključuje katerokoli izmed teh skupin, je po mojem mnenju nezdrava in dolgoročno ne deluje pozitivno na telo."
Čeprav nima formalne izobrazbe o prehrani, se je Alenka skozi leta veliko naučila o njej, saj se že od nekdaj giblje v krogih, kjer je zaželjeno imeti vitko postavo. "Jaz po naravi nisem vitka, a zelo rada jem, zato se že celo življenje ukvarjam s tem, kaj jesti, kako, kdaj, ... Nimam formalne izobrazbe na področju nutricistike, vsega, kar vem o hrani, sem se naučila sama. Je pa tako, da je moje delo tesno povezano z poznavanje področja zdravega prehranjevanja."

Pregeši se brez slabe vesti

V recepte ni vključila industrijsko predelanih sestavin, zelo prečiščene moke, sladkorja in škodljivih olj, saj tega tudi sama ne uporablja. Osnove zdrave prehrane pa počasi uči tudi svoje otroke, a ne za vsako ceno. "Tudi jaz kdaj pojem kaj nezdravega, ampak se skušam držati načela, da se v večini prehranjujem zdravo. Če se pregrešim, ni konec sveta. Dvakrat na teden si še dovolim, saj to pomeni, da sem se pet dni prehranjevala zdravo. Predvsem bi jim rada pokazala, da je tudi zdrava hrana lahko zelo okusna."

A ni vse v prehrani, še dodaja za konec. "Na zdravo življenje vplivajo tudi gibanje, spanje in neka pozitivna naravnanost."

Nekaj Alenkinih receptov

Zelenjavni eifflov stolp: prva plast je rukola, sledi plast kuhanega stročjega fižola, pa plast popečenih paprik (rumena, rdeča, zelena) na oljčnem olju in čebuli, pa plast kozjega sira...pa spet stročji fižol, paprika, kozji sir...začinjeno z olivnim oljem, balzamičnim kisom in grobo mleto soljo... ♥

Regratova solata za na pot: namesto slanine telečji zrezek in namesto krompirja kuhana cvetača...olive + pistacije…jabolko…♥

Manj kalorični tiramisu: za 2 osebi: 10 žlic pirinih kosmičev (po želji so lahko tudi drugi) in 2 žlici zdrobljenih lanenih semen skuhaš v črni kavi...najbolje, da zvečer in pustiš v hladilniku do jutra... krema pa je: grški jogurt light, bio jajce, 4 žličke kokosovega sladkorja...rumenjak in beljak ločiš...v posodi zmešaš rumenjak in kokosov sladkor ter dodaš grški jogurt...na koncu zmesi primešaš še sneg iz beljakov...v posodici si sledijo kosmiči, krema in na vrhu posuješ grenki kakav...♥

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • zic
    10:49 1. Junij 2013.

    to je pa edina oseba, ki ne zavaja z raznimi dietami!!!! Bravo gospa Alenka!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.