Zdravilo šele čez nekaj let

Foto: Žurnal24 Na antibiotike odpornih bakterij je vse več. (Foto: Shutterstock)
Superbakterija je odporna proti antibiotikom. Najboljša preventiva je higiena.
Oglej si celoten članek

Nova bakterija, odporna proti antibiotikom, v Sloveniji za zdaj ne predstavlja velike nevarnosti, meni infektolog Milan Čižman z ljubljanske klinike za infekcijske bolezni. Kljub temu opozarja: “Potencial bakterije obstaja, če je ne bomo zajezili.”

Najnevarnejše so bolnišnice. Na počitnice se kljub nevarni bakteriji lahko odpravite brez strahu, vendar pazite na higieno in se izogibajte obiskom bolnišnic ter zdravstvenim posegom, saj ste okužbi tam najbolj izpostavljeni, svetujejo na Inštitutu za varovanje zdravja Republike Slovenije.

Odporni encim NDM-1
Za smrtonosnost bakterije je kriv encim NDM-1. Ta lahko vsako bakterijo spremeni tako, da nanjo ne učinkujejo niti najmočnejši antibiotiki. Encim se lahko prenaša z bakterije na bakterijo, zato strokovnjaki menijo, da bi bil najbolj črn scenarij ta, da bi se encim prenesel na bakterije, ki se zlahka prenašajo s človeka na človeka.

Pravi antibiotik se še išče
Farmacevtska podjetja so se ob odkritju odporne bakterije takoj lotila iskanja antibiotika zanjo, vendar naj bi bil ta po mnenju svetovne strokovne javnosti ustvarjen šele čez približno pet let. Kljub redkosti pojava te superbakterije je zato zelo pomembno, da se njeno širjenje čim prej ustavi.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.