Zdravnik: Mona Lisa je imela to bolezen

Foto: Žurnal24 main
Foto: Žurnal24 main
Je razkrita skrivnost njenega kislega nasmeška?
Oglej si celoten članek

Dr. Mandeep Mehra pravi, da je bila Lisa Gherardini alias Mona Lisa v času, ko je nastajala njena slika, bolna. Sliko Gherardinijeve, ki se je rodila v Firencah, je sicer pri Leonardu da Vinciju naročil njen mož.

Zdravnik meni, da je imela Lisa hipotiroidizem (zmanjšano delovanje ščitnice). Naštel je nekaj simptomov, ki potrjujejo njegovo teorijo: Lisa ni imela obrvi, imela je redke lase, zatečene roke in vrat ter rano blizu levemu očesu. Mehra je zelo prepričan v svoj prav, saj ne verjame, da je bil slikar pri svojem delu nenatančen. "Nihče ni bil tako natančen kot on. Poznal je anatomijo telesa,“ pravi dr. Mehra, ki je pri postavljanju diagnoze upošteval tudi takratni življenjski stil in prehrano, preučil pa je tudi druge portrete, ki so nastali v istem času kot Mona Lisa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.