Zeleni čaj ne ščiti pred rakom dojk

Foto: Žurnal24 Mnenje, da pitje zelenega čaja ščiti pred rakom dojk, ne drži. (Foto: Shuttersto
Ugotovitev, da antioksidanti v zelenem čaju upočasnjujejo rast rakavih celic na dojkah, ne drži.
Oglej si celoten članek

Japonski raziskovalci so v spletni izdaji Breast Cancer Research objavili ugotovitve raziskave, ki so spodkopale že precej splošno mnenje, da pitje zelenega čaja zmanjša možnost za nastanek raka na dojkah. Čeprav so raziskave na živalih pokazale na blagodejen in zaščitni učinek zelenega čaja, pa ta spodbudna dejstva niso dobila potrditve v študijah, v katerih so sodelovali ljudje.

"Naše ugotovitve kažejo, da se s pitjem zelenega čaja ne bo zmanjšala verjetnost za nastanek raka," je povedal vodja raziskave Motoki Iwasaki iz tokijskega centra National Cancer Center, ki je z drugimi strokovnjaki analiziral podatke obsežne študije, ki je vključevala 53.793 žensk, starih od 40 do 69 let.

Ženske so med drugim odgovarjale na vprašanja o pogostosti pitja zelenega čaja med letoma 1995 in 1998. 12 odstotkov udeleženk raziskave je povedalo, da so spile eno skodelico zelenega čaja na teden, 27 odstotkov žensk pa je v tem obdobju spilo pet skodelic čaja na dan. 350 žensk, ki so sodelovale v raziskavi, je zbolelo za rakom na dojki, ne glede na to, koliko zelenega čaja so spile.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.