Ženske so "stare" pri 29

Foto: Žurnal24 Ženske staranje dojemajo zelo drugače kot moški. (Foto: Shutterstock)
Niso važna leta, ampak počutje? No, ja. Britanski znanstveniki sporočajo, da se ženske same sebi zdijo stare pri 29 letih. In moški? Šele pri 58. Razlika je očitna, pritiski družbe pa tudi.
Oglej si celoten članek

Četrtina žensk se počuti stare, ko najdejo prvi siv las. Moških prvi siv las ne vrže iz tira (mnogo bolj težavno je zanje izgubljanje las), ampak se nad staranjem zamislijo šele, ko njihova predstava v postelji ni več takšna, kot bi si želeli. In to naj bi bilo pri 58 letih, so z raziskavo ugotovili britanski znanstveniki z Univerze Lancaster, ki jih je vodil psiholog Cary Cooper. Percepcija starosti oziroma staranja je torej pri ženskah in moških zelo različna, to pa je povezano s splošno sprejetimi družbenimi "pravili" o mladosti in lepoti, pravi Cooper. Žensko v "starost" potisnejo dodatni kilogrami, gubice in sivi lasje, moški pa se veliko manj obremenjujejo z videzom ter "postanejo stari, ko je čas za to", torej malo pred 60. rojstnim dnem. Cary Cooper je povedal: "V današnji družbi je privlačnost ženske zelo pomembna. Moškim iz nekega razloga ni treba, da so videti popolni, ženske pa morajo biti reprezentativne. Mediji so polni lepotic in navadnim ženskam se zazdi, da so stare, saj se njihova podoba vse bolj odmika od podob modelov na naslovnicah." V tridesetih letih ženske, ki še nimajo otrok, vse več razmišljajo o zakonu in osnovanju družine, večina moških pa razmišlja o karieri in daje vtis, da za resne obveznosti nimajo časa, dodaja Cooper.

Še nekaj številk
50 odstotkov žensk je izjavilo, da so "ostarele", ko bodo opazile, da njihova zadnjica in prsi niso več čvrste. Tri odstotke se jih bo za stare imelo, ko bodo opazile, da se vedejo kot njihove matere. Pri moških je vse skupaj bolj preprosto. Kot stare se začnejo dojemati, ko upadejo njihove seksualne zmožnosti, 22 odstotkov pa jih je zatrdilo, da je "trenutek resnice" nastopil, ko so ugotovili, da je glasba v lokalih za njih preglasna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.