Zgodnja puberteta, več srčnih bolezni

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dekleta, ki v puberteto vstopijo zgodaj, so podvržena večjemu tveganju za pojav srčno-žilnih bolezni, je pokazala nova španska raziskava, objavljena v strokovni reviji Annals of Family Medicine.
Oglej si celoten članek

Glavni krivec za to naj bi bil hormon estrogen, ki naj bi ščitil srce in ožilje, v telesu pa je v večji količini prisoten od pubertete do menopavze, ko se njegova raven zelo zniža. Zgodnji začetek pubertete pa v povprečju s seboj prinaša tudi zgodnejši začetek menopavze, kar pomeni, da ženska prej ostane brez estrogenske zaščite. Znanstveniki sklepajo, da so tudi zaradi manjše ravni estrogena srčno-žilne bolezni pri moških v srednjih letih pogostejše kot pri ženskah.

Če ugotovitve spremenimo v številke, večje tveganje pomeni, da so ženske, ki so v puberteto vstopile (dobile menstruacijo) pred 12. letom, podvržene 23-odstotnemu povečanju tveganja za bolezni srca in ožilja ter 28-odstotnemu povečanju tveganja za to, da bodo umrle zaradi kapi.


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.