Zgodovinski Somrak bogov

Foto: Arhiv organizatorja
Foto: Arhiv organizatorja
Nocoj se ponuja še zadnja priložnost, da si v ljubljanskih Križankah ogledate predstavo Tomaža Pandurja, ki nosi naslov Somrak bogov. Uprizorili jo bodo ob 21. uri.
Oglej si celoten članek

Viscontijeva tako imenovana ”nemška trilogija” (filmi Somrak bogov, Smrt v Benetkah in Ludwig) je globoko prežeta z Nietzschejevo filozofijo in je gotovo najbolj sistematična in premišljena implikacija njegove filozofske misli na film ali umetnost nasploh. Somrak bogov je tako najbolj direkten dialog s slavnim esejem – kot metafora za apokalipso, konec človeštva ali konec sveta; z današnje perspektive pa pričanje o celotnem človeštvu, o posamezniku, o družini, o moči in nadmoči.

Somrak bogov je zgodba o padcu in propadu nemške aristokratske družine, ki ima v lasti mogočno jeklarno. Dogaja se na začetku Tretjega rajha, v času zgodovinskih dogodkov, kot je bil požig Reichstaga. Essenbeckovi po eni strani podpirajo, po drugi pa prezirajo Hitlerjevo stranko, zato se po umoru glave družine spustijo v krvavo bitko za moč. Ta nedvomno eden najboljših filmov v filmski zgodovini je del Viscontijeve Nemške trilogije, skupaj s Smrtjo v Benetkah in Ludvikom.

Režiser Tomaž Pandur se navdušuje nad filmom, gledališčem in tudi opero, zato si je zadal, da v svoji šesti predstavi v Španiji uprizori projekt, ki ga je imel vedno v mislih. Popelje nas še dlje od filma, saj nam želi pokazati, da je Viscontijev diskurz po 40 letih, z vsem, kar se pravkar dogaja, s krizo na gospodarskem, političnem in socialnem področju še vedno na mestu. Zasedbo sestavljajo enkratni španski zvezdniki, med njimi Emilio Gavira v presenetljivi novi vlogi, ki jo je ustvaril režiser. Pandur tudi tokrat sodeluje s scenografi iz podjetja Numen, ki na odru uprizorijo odsev dekadentnega stanja uma.

Vstopnice so po 29 in 39 evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.