Živila, ključna za dobro počutje

Foto: Žurnal24 Stročji fižol vsebuje vrsto izjemno pomembnih beljakovin in rudninskih snovi, ki Foto: Shutterstock Zivljenje 03.03.14, losos, hrana foto: shutterstock Foto: Shutterstock Lubenica Foto: Shutterstock borovnice Foto: Shutterstock paradižnik
Od tega, kaj postavite na svoj krožnik, je odvisno vaše zdravje. Da bi bilo vaše telo v čim boljšem stanju, morate na svoj jedilnik uvrstiti nekatera živila.
Oglej si celoten članek

Prehrana, bogata z vlakninami, sadjem, zelenjavo, pustimi beljakovinami in zdravimi maščobami je ključna za dobro počutje in pomaga pri ohranjanju vaše teže. Boljše počutje vam lahko pomagajo doseči nekatera živila, ki bi se morala čim pogosteje znajti na vašem krožniku.

Stročji fižol
Raziskovalci so pri ženskah, ki so povečale vnos vlaknin, zabeležili izgubo teže, piše The Journal of Nutrition. Če dnevno zaužijete 2000 kalorij, poskrbite, da boste vnos vlaknin povečali za 16 gramov. Poleg stročjega fižola lahko posežete tudi po čičeriki, malinah in jagodah.

Losos
Omega 3 kisline, ki se nahajajo v nekaterih ribah, lahko okrepijo zaščito vaše kože pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki. Raziskava v American Journal of Clinical Nutrition je pokazala, da se je pri posameznikih, ki so zaužili nekaj več kot 140 gramov omega 3 kislin na teden, tveganje za nastanek predrakavih kožnih sprememb zmanjšalo za skoraj 30 odstotkov. 

Borovnice
Če bi radi znižali vaš pritisk in holesterol, uživajte borovnice. Dva meseca vsak dan pojejte skodelico jagodičevja. Primerne so borovnice, ki jim lahko dodate tudi maline in jagode. 

Lubenica
Uživanje hrane, ki vsebuje veliko vode, napolni vaš želodec, pri tem pa ne zaužijete veliko kalorij. Lubenica je poleg tega tudi dober vir vitamina C in antioksidanta likopena, čigar pozitivni učinki lahko pomagajo ščititi pred boleznimi srca in nekaterimi vrstami raka. Živila, ki so tudi večinoma iz vode, so še kumare, zelena solata in jagode. 

Paradižnik
Paradižnik je skupaj s pomarančami, jagodami in brokolijem med živili, ki so bogata z vitaminom C. Ljudje, ki zaužijejo veliko vitamina C, imajo lepšo kožo, pišejo v American Journal of Clinical Nutrition. Razlog za to naj ne bi bil le v vitaminu C, ampak tudi v številnih antioksidantih. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.