Zlati lev Sofii Coppola

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
V soboto zvečer se je zaključil 67. filmski festival v Benetkah, na katerem je blestela ameriška režiserka Sofia Coppola.
Oglej si celoten članek

Hči Francisa Forda Coppele je glavno nagrado festivala dobila za film Somewhere (Nekje), v katerem je prikazala notranjo praznino neke hollywoodske zvezde. "Film nas je začaral že na prvi projekciji. Ima umetniškost, ki smo jo iskali pri dobitniku zlatega leva," je dejal predsednik žirije, ameriški režiser Quentin Tarantino.

Režiserka pa je svoj film, ki je v Benetkah doživel svetovno premiero, opisala kot "portret današnjega Los Angelesa". Film pripoveduje zgodbo igralca Johnnyja Marca, ki ga je upodobil Stephen Dorff, ki živi glamurozno, a v resnici plitko življenje, ki pa se nenadoma spremeni, ko pride k njemu njegova 11-letna hči Chloe.

Srebrnega leva za najboljšo režijo je prejel Španec Alex de la Iglesia za črno komedijo Balada triste de trompeta (Žalostna balada o trobenti). Režiser v njem na neobičajen način pripoveduje zgodbo klovna Javierja, ki je postavljena v čas Francovega režima. Film je dobil tudi posebno nagrado žirije.

Od ubijanja do seksualnosti

Za najboljšo moško vlogo je bil nagrajen ameriški igralec Vincent Gallo za vlogo v filmu Essential Killing (Osnovno ubijanje). Gallo je v filmu s skopimi dialogi upodobil Afganistanca, ki ga zajamejo ameriške sile v Kabulu in prepeljejo v neznano evropsko državo. Za najboljšo žensko vlogo je bila nagrajena grška igralka Ariane Labed za vlogo v filmu Attenberg, v katerem je upodobila 23-letno Marino, ki živi sama z bolnim očetom. Film, ki ga je režirala Athina Rachel Tsangari, prikaže Marinino pot k odraslosti in odkrivanju lastne seksualnosti.

Posebno nagrado žirije je prejel ameriški veteran Monte Hellman za film Road to Nowhere, nagrado za fotografijo pa je prejel Mihail Kirchman za film Ovsjanki (Silent Souls) Alekseja Fedorčenka. Častnega leva za opus je letos prejel azijsko-ameriški filmski režiser in producent John Woo.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.