Zlati lev za življenjsko delo režiserju Davidu Cronenbergu

Foto: EPA
Foto: EPA
Zlatega leva za življenjsko delo bodo na 75. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah podelili slovitemu kanadskemu režiserju Davidu Cronenbergu, so sporočili z institucije La biennale di Venezia.
Oglej si celoten članek

Direktor festivala Alberto Barbera je povedal, da nagrado poklanjajo režiserju, ki je zgradil izredno samosvoj in originalen filmski izraz.

Barbera je spomnil, da so Cronenbergovi filmi, vse od prvih izdelkov, ki so se spogledovali z grozljivim žanrom, škandalozni in prevratniški. S tem režiser jasno nakazuje, da se je vselej zavzemal za to, da gledalcem ponudi posebno filmsko izkušnjo. Njegov ustvarjalni univerzum, zgrajen na prepletanju telesnosti, spolnosti in smrti, naseljujejo groteskne deformacije in neverjetna združevanja, ki slikajo strah pred resničnimi posegi v telo, ki jih vse bolj omogočata znanost in tehnologija.

Nasilje, spolna transgresija, odnos med realnim in virtualnim ter vloga popačenih podob v sodobni družbi so zgolj nekatere aktualne teme, ki neumornega inovatorja form in oblik Cronenberga določajo kot enega najbolj divjih in vznemirljivih cineastov vseh časov, je v utemeljitvi nagrade zapisal Barbera.

Cronenberg je ob novici, da bo prav on letošnji prejemnik zlatega leva za življenjsko delo, povedal, da je nagrado in njeno podobo vselej občudoval: "Lev, ki leti na zlatih krilih - ali ni to čisto bistvo umetnosti? Zelo vznemirljivo bo prejeti to nagrado." Kanadski režiser je sicer zaslovel s filmi, kot so Golo kosilo, Smrtonosna dvojčka, Trk in Nevarna metoda, med njegovimi zadnjimi izdelki pa sta celovečerca Kozmopolis in Poti k zvezdam.

Beneška filmska Mostra bo letos potekala od 29. avgusta do 8. septembra.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.