Znate sprejeti pohvalo?

Foto: Žurnal24 Majhne pohvale so kot darila. (Foto: Shutterstock)
Pohvale koristijo in izboljšujejo odnose, pa vendar se uporabljajo le redko. Se spomnite, kdaj vas je nazadnje kdo pohvalil? Kaj pa, kako ste pohvalo sprejeli?
Oglej si celoten članek

Sprejemanje
Na kakšen način kdo sprejema komplimente, je odvisno od samopodobe, ki jo ima. Če ste v vlogi tistega, ki hvali, boste presenečeni, kakšno moč ima ena sama samcata pohvala. Pohvale ponavadi ljudem prinesejo še več zagona in veselja. Če namreč nekomu ne poveste, da je na nekem določenem področju dober, se morda svojih odlik ne bo začel zavedati in bi potencial, ki ga sicer nosi v sebi, a ga sam ne prepozna, zamrl.

Oh, kje pa!
Prav tako je pomembno sprejemanje pohvale. Če ste med tistimi, ki kadar vas kdo pohvali, zamahnete z roko v smislu: Oh, saj ni res!, je naslednjič prav gotovo ne boste deležni.

Razlogi, zakaj ne uživate v pohvalah:

  • Ne verjamete, da si kompliment zaslužite.
  • Mislite, da ima vsaka pohvala v ozadju kak skrit namen.
  • Vseeno vam je za mnenje drugih ljudi.
  • Ne želite biti v središču pozornosti.


Če sprejmete pohvalo, sogovorniku pokažete, da imate dobro mnenje o sebi. Kadar pa jo zavrnete, utegne sogovornik misliti, da zavračate njega osebno.

  • Sprejmite pohvalo brez lažne skromnosti.
  • Zahvalite se osebi, ki vas je pohvalila.
  • Če mislite, da pohvala ni zaslužena, se najprej zahvalite in nato razložite, zakaj menite, da pohvala ni na mestu.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.