Znebite se poporodnega trebuščka

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ob zdravi prehrani, zmernem gibanju in dojenju vam izgubljanje poporodne teže ne bi smelo povzročati težav, drugače pa je lahko s trebuščkom. Na kaj morate paziti, čemu se izogibati in kaj storiti, da bo ta zopet napet?
Oglej si celoten članek

Po porodu se maternica zaradi teže počasi spušča in manjša, trebušne mišice so ohlapne in raztegnjene, veliko je odvečne kože. Strokovnjaki vaje za krepitev trebušnih mišic v prvih treh mesecih po porodu odsvetujejo, priporočeno pa je, da že prvi teden po porodu začnete krepiti mišice medeničnega dna s Keglovimi vajami.

Kako jih izvajati?

Če ne veste, katere mišice krepijo medenično dno, jih poiščite med uriniranjem tako, da poskušate zadržati in nato zopet spustiti curek. Ko vam to uspe, ste odkrili prave mišice. Vajo izvajajte s praznim mehurjem. Mišice stisnite, preštejte do deset in spustite. Naredite deset ponovitev trikrat na dan.

Trebušnjaki v drugem planu

Z vajami za krepitev trebušnih mišic začnite tri mesece po porodu in nič prej! Začnite počasi, z manj ponovitvami, vključite pa tudi spodnje in stranske trebušne mišice. Ne pozabite na krepitev hrbtnih mišic, več kot dobrodošli so tudi daljši sprehodi (z vozičkom) v naravi, ki lahko postopoma preidejo v hitro hojo. Če razmišljate o pilatesu, aerobiki ali jogi, se predhodno posvetujte s fizioterapevtom, ki vam bo naredil test stabilnosti medenice.

Prehrana in ribje olje

Izogibajte se dietam, več pozornosti posvetite zdravi prehrani. Jejte več manjših obrokov na dan, izbirajte sveža živila, poskrbite pa tudi za zadostno količino dobrih maščob - jejte avokado, oreške, olivno olje. Prve tedne po porodu jejte pretežno lahke kuhane obroke, izogibajte se živilom, ki napenjajo, večjim količinam kisa in močnejšim začimbam, nato postopoma dodajajte svežo zelenjavo in sadje. Dodatek k prehrani so lahko tudi kapsule ribjega olja, ki spodbujajo izgorevanje maščob.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.