Znižajte vlago v stanovanju

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Z nekaj preprostimi ukrepi lahko znižate vlago v stanovanju.
Oglej si celoten članek

Plesen je pogosta in neprijetna stanovanjska nadloga, ki nastane zaradi prevelike vlažnosti zraka v njem, kar se v hladni polovici leta lahko pogosto zgodi. Bojan Žnidaršič, energetski svetovalec in predsednik Nacionalne energetske poti Slovenija, priporoča, da poskrbite za učinkovito prezračevanje, odstranjevanje vzrokov nastanka vlage in odmik pohištva od zunanjih sten. “Te ukrepe sicer priporočamo za vsa stanovanja, ne glede na težave s plesnijo,” pravi strokovnjak.

Prepih za nekaj minut

Prostore pravilno prezračujete tako, da od tri- do štirkrat na dan za od tri do štiri minute s prepihom prezračite celotno etažo, svetuje Žnidaršič. Tako ne boste izgubili veliko toplote.

Zmanjšajte vpliv virov

Vseh virov vlage v stanovanju se ne morete znebiti, vendar pa lahko zmanjšate njihov učinek. Po prhanju odprite okna, pri kuhanju pa ne pozabite na uporabo nape.

Do stene pet centimetrov

Priporočljiv je tudi odmik pohištva od sten in tal (za najmanj pet centimetrov). “S tem omogočite vertikalni pretok zraka med tlakom in steno ter pohištvom,” pojasnjuje Žnidaršič.

Zrak navlažijo tudi rože

Stanovanje. Po podatkih Nacionalne energetske poti Slovenija štiričlanska družina v 24 urah ustvari od 10 do 15 litrov tekočine. Zrak vlažite z dihanjem, uporabo prhe in kadi, kuhanjem, uporabo pralnega in pomivalnega stroja ter sušenjem perila v stanovanju, voda pa v zrak uhaja tudi iz odprtih akvarijev in lončnic. Vlažnost zraka sicer zmanjša ogrevanje stanovanja na višjo temperaturo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.