ZPS svari pred zamrznjenimi picami

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je opravila test osmih zamrznjenih pic margerit in ugotovila, da lahko pri zaužitju cele pice v telo vnesemo od tri do štiri grame soli, s čimer se približamo meji še varnega dnevnega vnosa soli.
Oglej si celoten članek

Najbolje so pri zvezi ocenili najdražji vzorec pice, ki je za senzorične lastnosti edini dobil oceno zelo dobro.

Zvezo potrošnikov je pri testu pic zanimalo, ali so senzorične lastnosti, torej videz, vonj, tekstura, topnost, okus in aroma, zamrznjenih pic podobne sveže pripravljenim picam, pozorni pa so bili tudi na količino maščobe in soli.

Pred nakupom preverite sestavine

Večina vzorcev na testu je vsebovala sira edamec in mocarelo, pri nekaterih vzorcih pa vrsta sira sploh ni bila navedena. Nekateri vzorci so poleg ali namesto sira vsebovali mlečni pripravek, in sicer sirni ali skutni, so pri ZPS zapisali v sporočilu za javnost. Potrošnike so pri tem pozvali, naj pred izbiro preverijo seznam sestavin.

Na ZPS so preverili tudi označbe na embalaži pic in ugotovili, da k preglednosti in čitljivosti s koristnimi informacijami za potrošnike prispeva tudi dovolj velika embalaža. "Tudi vzorcev, na katerih so bili alergeni še posebej označeni, je bilo kar nekaj. Pogrešali smo sicer več razširjenih hranilnih tabel, torej takih, na katerih je med drugimi sestavinami navedena tudi količina soli," pravijo na zvezi.

Na dveh izdelkih jih je zmotila natisnjena italijanska zastava oziroma njene barve, saj bi potrošnik po njihovem mnenju lahko sklepal, da pici prihajata iz Italije, čeprav državi porekla tega ne potrjujeta.

Preveč soli

Količino maščobe in soli so na ZPS ocenili s semaforjem. Pice so po njihovih informacijah vsebovale zmerno količino maščobe, in sicer od 4,7 do 9,3 grama v 100 gramih izdelka. Vzorci so vsebovali od 0,9 do 1,3 grama soli v 100 gramih pice, po prehranskem semaforju torej zmerno količino soli. "A vedeti moramo, da je ena pica v povprečju tehtala nekaj več kot 300 gramov, in če zaužijemo celo,lahko s preprostim preračunom ugotovimo, da na ta način v telo vnesemo od tri do štiri grame soli, s čimer se približamo meji še varnega dnevnega vnosa soli," so opozorili na ZPS. Dodali so, da je meja za odrasle pet gramov, za otroke pa trije grami.

Brez glutena veliko dražje

Za kilogram pice so preizkuševalci odšteli od 2,57 do 4,69 evra oziroma od 0,77 do 1,56 evra za posamezno pico. Testirali so tudi pico brez glutena, vendar njene cene v navedenih številkah niso upoštevali, saj je butična, in sicer 20,5 evra za kilogram oziroma 5,74 evra na pico. "ZPS je na visoke cene izdelkov brez glutena, ki so lahko tudi desetkrat dražji od primerljivih živil z glutenom, v preteklem letu že opozorila," so še zapisali na ZPS.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:02 6. Marec 2014.

    Osebno mislim da se delajo slavbe pica z namenom da bi se kupovalo tiste dražje. ... Tako je pri skoraj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.