Notranji glas in (ne)uspeh

Foto: Žurnal24 Med pogovorom s sabo. (Foto: Shutterstock)
Pomanjkanje samozaupanja lahko precej ovira komunikacijo z vsemi. Še posebej težko pa je, če vam je nekdo zares všeč, saj je tedaj tudi čustveni vložek večji.
Oglej si celoten članek

Neredko se zgodi, da nam pri dvorjenju kakšni posebej čedni dami ali mladeniču iz nekega nam nejasnega razloga upade samozaupanje. Enostavno izgine, mi pa stojimo tam in se mučimo s popolnoma raztrganim pogovorom. Ona nas ne gleda več v oči. Še več, zdi se, da želi celo pobegniti. V takšnem položaju postanemo še eden od kandidatov za znano osebno dramo, ki smo jo že tolikokrat podoživeli. Pa se nismo še ničesar naučili? Mogoče bi lahko razmislili o tem, da je v življenju vse v precejšnji meri odvisno od zornega kota, s katerim sprejemamo stvari, ki se nam dogajajo, in tega, kako jih racionaliziramo. Vsi se pogovarjamo sami s sabo, tako um pač deluje, in super je, kadar navija za nas. Vsakdo želi slišati notranji glas, ki pravi: ''Dobra poteza. To ji je bilo všeč.'' Pozitiven notranji monolog je tisto, kar utrjuje naše samozaupanje in vliva energijo.

Sami sebi najhujši nasprotnik
Toda vse prepogosto naš notranji navijač prestopi v nasprotni tabor. Namesto stimulativnih impulzov slišimo neusmiljeno grajo: ''Človek, saj sem popolnoma povprečen, niti šale ne znam povedati pravilno. Najbrž se ji bo tudi stanovanje zdelo neokusno opremljeno, če bova do tja sploh prišla …'' Kaj počnemo? Notranjega glasu ni mogoče preprosto izključiti, preplašene misli pa lahko vzniknejo vsak trenutek. Če negativno razmišljanje ne mine, lahko to resno ogrozi naše možnosti za uspeh. Negativen notranji glas je veliko nevarnejši od zunanje kritike, saj prihaja iz strahu, ki nam je globoko vsajen.  

Vtisi tudi varajo
Kako funkcionira negativno razmišljanje? Misli, ki nam spodjedajo samozavest, so vedno izzvane z dogodki, pa čeprav morda povsem brezpredmetnimi. Šef vas gleda – namrščeno? Vi pa takoj pomislite: ''Ostal bom brez službe!'' Hihitanje dekleta, ki ste jo povabili na zmenek, vas spominja na tisto zapeljivo brinetko, ki se je tako okrutno smejala, ko ste na njeno zabavo prinesli steklenico cenenega vina? Gotovo mislite, da vam ni pomoči, in v trenutku spet podoživljate vse, kar bi najraje za vedno pozabili. A namesto da svojim možganom nenehno pošiljate signale, da aktivira gumb za paniko, se potrudite biti pozitivnejši. Ni vse tako, kot je videti, in vaš notranji glas nima vedno prav.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.