Cene zemeljskega plina in nafte danes v nebo

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Cene zemeljskega plina in nafte rastejo.
Oglej si celoten članek

Cene plina v Evropi se v luči ruskega napada na Ukrajino še naprej zvišujejo. Za zemeljski plin z nizozemskega vozlišča TTF za dobavo marca je bilo treba danes odšteti 1414,5 dolarja za 1000 kubičnih metrov oziroma 120 evrov za megavatno uro, navaja ruska tiskovna agencija Tass. Cene plina so po navedbah Tass tako poskočile za 35 odstotkov.

Evropske cene zemeljskega plina so se povišale predvsem zaradi skrbi glede motenj v dobavi plina, zlasti po tem, ko je Nemčija ta teden ustavila odobritev ruskega plinovoda Severni tok 2, pa poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V sredo so cene plina v Evropi na londonski borzi ICE prvič po 14. februarju presegle 1000 dolarjev za 1000 kubičnih metrov plina.

Kot je v sredo v pogovoru za radio Deutschlandfunk pojasnil nemški minister za gospodarstvo, energijo in podnebje Robert Habeck, lahko Nemčija zdrži povsem brez ruskega plina. To bi sicer pomenilo krepko višje cene, a bo Berlin, če Rusija zapre pipico Nemčiji, potrošnikom in podjetjem pomagala, je zagotovil.

Medtem še naprej rastejo tudi cene nafte. Po ruskem napadu so cene nafte poskočile, za 159-litrski sod severnomorske nafte brent je treba prvič po letu 2014 odšteti več kot 100 dolarjev, za nekaj časa je cena presegla tudi 105 dolarjev. Trenutno se cena nahaja pri 104,85 dolarja.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 06:46 25. Februar 2022.

    Najebali so vsi, ki se na plin in olje ogrevajo, sploh blokarji.

  • 18:07 24. Februar 2022.

    Tukaj je govora o plinu. Moje mnenje, da vse vlade do zdaj niso pa bi morale zagotoviti v državnih teuervah …

  • 17:34 24. Februar 2022.

    Krivi smo volilci, saj smo take 'voditelje' izvolili kar lepo sami. Koga smo 'poslali' v Bruselj mi? Take, ki jih …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.