Vam je mar za okolje? Tako brez stroškov lahko ukrepate takoj

Foto: Andrej Leban
Foto: Andrej Leban
Leto 2021 je prelomno, če ne bomo ukrepali takoj, bomo vsako naslednje leto vse bližje točki brez vrnitve.
Oglej si celoten članek

Z vseh strani prihajajo vse bolj resne in grozeče napovedi znanstvenikov o podnebnih spremembah, ki grozijo našemu planetu in s tem vsem nam, ki na njem živimo. Podnebne spremembe so dejstvo in ne da se jih več ustaviti, se strinjajo znanstveniki.

Podnebne spremembe lahko zadržimo

A to nas nikakor ne sme odvrniti od tega, da kot družba in posamezniki ne bi lahko odločilno vplivali, da podnebne spremembe zadržimo, je nedavno v Odmevih poudarila klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj. Podnebne spremembe je treba zadržati  na ravni globalnega segrevanja pod dvema stopinjama Celzija in za to imamo še čas, a je treba ukrepati takoj, je še povedala.

Da je leto 2021 prelomno, zato je takojšnje ukrepanje nujno, je poudaril tudi Antonio Guterres, generalni sekretar Združenih narodov, in svetovno prebivalstvo opozoril, da se z vsakim letom odlašanja bližamo točki brez vrnitve. Države je zato pozval k razglasitvi podnebne krize in hkrati k ustrezni obdavčitvi onesnaževanja, opustitvi subvencioniranja industrije fosilnih goriv ter k prehodu na trajnostno kmetijstvo in ribolov.

Gospodinjstva največji onesnaževalci

V ZN so nedavno tudi predstavili poročilo programa za okolje, v katerem znanstveniki med drugim ugotavljajo, da so kar za tri četrtine vseh toplogrednih emisij ali ekvivalenta izpustov ogljikovega dioksida odgovorna gospodinjstva, zato bomo morali korenito spremeniti naše življenjske navade.

Zmanjšati bo treba proizvodnjo in potrošnjo ter povečati energijsko učinkovitost, k čemur poziva tudi Lučka Kajfež Bogataj. Vsi se zavedamo, da je življenjske navade zelo težko spreminjati, še posebej, če podnebnih sprememb še ne čutimo neposredno, zato je nujen širši družbeni konsenz.

Foto: Žurnal24 Pobudniki kampanje opozarjajo, da so podnebne spremembe največja grožnja, s kate Potrebujemo vzpodbude in zglede, premalo je na tem področju izobraževanja, osveščanja, energetske pismenosti, konkretnih primerov, pa vendar je pandemija dokaz, da ljudje lahko spremenimo svoje navade. Med drugim bi lahko zmanjšali svojo mobilnost, več delali od doma, trošili le za tisto, kar res potrebujemo, nekaj sprememb, ki bi jih bilo vredno zadržati, našteje Kajfeževa ter doda, da bi morali zavreči manj oziroma nič hrane, energijsko prenoviti svoje domove.

Vse odločitve niso v naših rokah

A naštete spremembe niso nujno v naših rokah, o delu od doma zagotovo ne moremo odločati sami, mobilnost lahko zmanjšamo v prostem času, prevoz na delo in nazaj z avtomobilom namesto z javnim prevozom, pa je pogojen z učinkovitostjo in dostopnostjo tega, za kar je odgovorna država. Energijsko učinkovitost lahko na primer povečamo tako, da ne zavržemo nič ali pa kar se da malo hrane, ko govorimo o energijski učinkovitosti naših domov, pa je ta pogojena z našim finančnim stanjem, ki marsikomu onemogoča ukrepanje.

Lahko pa izberemo in zmanjšamo ogljični odtis

Brez velikih posledic za naše življenjske navade in proračun gospodinjstva pa lahko ukrepamo tudi drugače. Odločimo se lahko, da bo vsa elektrika, ki jo potrebujemo za naše življenje, proizvedena iz virov energije, ki med proizvodnjo elektrike ne povzročajo izpustov toplogrednega plina CO2, torej brezogljična. S to odločitvijo, ki nič ne stane, le dobavitelja elektrike, ki to zagotavlja, je treba izbrati, lahko naš ogljični odtis takoj znižamo za 40 odstotkov in tako občutno prispevamo k skupnemu znižanju ogljikovega dioksida.

Foto: Žurnal24 main Podnebne spremembe spreminjajo svet, tega se vse bolj zaveda tudi svetovna polit V Gen-i so denimo izračunali, da bodo letos svojim gospodinjskim in poslovnim odjemalcem dobavili več kot 3.150 milijonov kWh električne energije. S tem bodo ogljični odtis v primerjavi z letom 2019 znižali za 1,65 milijonov ton CO2 letno.

Imamo torej možnost izbire, ali bo naša elektrika proizvedena iz premoga in drugih fosilnih goriv ali bo v naše domove prišla čista, zelena elektrika. Še več, odločimo se lahko, in to takoj, ali bo elektrika 100-odstotno iz sonca, vode ali jedrske energije.

To je lahko prvi, preprost korak, ki ga lahko naredimo brez posebnega doplačila oziroma z doplačilom zgolj 1 evra na mesec, če se pri Gen-I odločimo za 100-odstotno sončno ali vodno energijo. V obeh primerih prispevamo k temu, da podnebne spremembe zadržimo pod mejo segrevanja ozračja pod dvema stopinjama Celzija. In tako pripomoremo k prihodnosti po meri okolja in ljudi, tudi prihodnjih generacij.

Izračunali smo To je trenutno najbolj vroča kombinacija za ogrevanje
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.