Za vgradnjo tega okna je nujno gradbeno dovoljenje

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Del izdelava mansarde je tudi vgradnja oken, strešnih ali pa oken v frčadah. Jo lahko izdelamo kar na lastno pest?
Oglej si celoten članek

Vsi tisti, ki se prenove podstrešij lotevajo sami, pri tem pa izdelati tudi frčado ali dve, se stvari pogosto lotevajo na napačnem koncu. Brez premisleka o tem, kaj je dovoljeno in kaj ne, katera dovoljenja potrebujejo, kako bo na koncu hiša videti in kaj bodo s tem dosegli. Zanima jih le, kako in kje bodo rezali elemente ostrešja, špirovce, kako bodo potem nadomestili nosilnost izrezanih delov in koliko jih bo izvedba frčade stala. 

Takšna pot je lahko napačna, vprašanja večinoma nepotrebna, saj bi morali za vse dileme poskrbeti projektanti. Najmanj kar lahko pričakujejo samograditelji, je, da jih sosed prijavi na gradbeno inšpekcijo, ki bo zahtevala, da pridobijo gradbeno dovoljenje, v skrajnem primeru pa frčado odstranijo. Bistveno večje težave pa se lahko pojavijo zaradi nepremišljenega posega v strešno konstrukcijo, s čimer se zmanjša njena nosilnost in trdnost. To pa lahko ogrozi varnost stanovalcev in hišo.

Foto: Profimedia Frčada Izvedba frčade je poseg v strešno konstrukcijo 

Za vsak poseg v konstrukcijo hiše pa je treba dobiti gradbeno dovoljenje. To med drugim pomeni, da je treba izdelati predpisano dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Investitor potrebuje projektanta, arhitekta, ki bo to izvedel, ker gre za poseg v nosilnost ostrešja, pa bo morda treba vključiti tudi statika. Potem sledijo še vsi koraki po izvedbi, tudi pridobitev uporabnega dovoljenja.

Preden pa projektant izdela projekt, je treba v občinskih prostorskih načrtih preveriti, ali je frčada na strehi sploh dovoljena. Namreč ni nujno, da jo lahko izdelamo zgolj zato, ker smo se tako odločili. V OPN je lahko napisano, da so na določenem zazidljivem območju dovoljene le dvokapne strehe, v katere se lahko vgradijo strešna okna, frčade pa niso dovoljene. 

Foto: Profimedia Mansarda

Dovolj razlogov, da odgovorov na vprašanja ne iščemo na spletnih forumih temveč sledimo zakonodaji. Glavni problem je prav nosilnost strešne konstrukcije po posegu vanjo. Za povprečno veliko frčado je treba odstraniti vsaj dva, za večje pa celo štiri ali več širovcev. 

Foto: Profimedia mansarda Rešiti je treba tudi druge detajle

Frčada je lahko namreč velik toplotni most, na mestih, na katerih se njene stranice priključujejo na streho. Predvideti je treba zadostno toplotno izolacijo stranic in jo povezati s strešno izolacijo, na čelni strani pa z izolacijo fasade. Načrtovati je treba zaključke na mestih stika stranic s streho, da preprečimo prehod toplote in hkrati zamakanje. 

Posebno pozornost je treba nameniti strehi frčade, ki mora biti izdelana in toplotno izolirana enako kot ostali del strehe. Vgraditi je treba parno oviro ali zaporo, sekundarno kritino in ustvariti zračni kanal. 

Precej zahtevnega dela in detajlov je treba načrtovati in izvesti, ob tem pa vedeti, da bo skozi okno, ki bo vgrajeno v frčado, zaradi vpadnega kota v notranjost prodrlo bistveno manj svetlobe, kot bi je skozi strešno okno enake velikosti. Prednost je le stojna višina in nekoliko večja prostornina prostora, ki jo dobimo pod streho frčade. 

Foto: Profimedia frčada

Frčada je lahko ličen in uporaben dodatek na strehi hiše, nove ali obstoječe, vendar le, če je pravilno načrtovana. Tudi v oblikovnem smislu. V nasprotnem bo videti kot tujek, ki lahko s časoma pomeni več težav kot koristi, zato se njene izvedbe nikakor ne bi smeli lotevati sami.  

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 06:25 30. Marec 2021.

    Bla bla bla če je izučen krovec ima vse v glavi iz izkušenj samo službi bi radi kravatarji vedo pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.