Hude kazni za uničenje gnezda z mladiči

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Za uničenje gnezda lastovk z mladiči, zaradi česar bi ti poginili, ali zaradi poškodb, je zagrožena celo zaporna kazen. Lastovke in njihova gnezda so namreč zaščitena.
Oglej si celoten članek

Prve znanilke pomladi lastovke so že tu. Zdaj jih čaka mukotrpno grajenje gnezd, ki pa so nekaterim hud trn v peti. Tako lahko na forumih beremo zapise kot so, kako se znebiti nadležnih lastovk, ki iztrebljajo vse na okoli. Zgroženi lastniki hiš pričajo o nadlogi, ki jim uničuje poletja na terasah in balkonih, ker so ti polni lastovičjih iztrebkov, o umazanih fasadah, balkonskih ograjah, okenskih policah, o prehrupnem čivkanju, če je ptic preveč in še čem. 

Foto: Profimedia lastovke Praviloma naletijo na odpor udeležencev forumov, ki lastovke vsekakor zagovarjajo in nasprotujejo vsakršnemu posegu v njihova gnezda, saj gre za nehumano dejanje.

Vse vrste lastovk so zavarovane 

Malo kdo pa ve, da so lastovke in njihova gnezda zavarovane. V Sloveniji gnezdi pet vrst lastovk, breguljka, skalna, mestna in rdeča lastovka ter najbolj razširjena kmečka lastovka. Prav vse so zavarovane na podlagi uredbe o zavarovanih prostoživečih vrstah, zato jih je prepovedano zavestno poškodovati, zastrupiti, usmrtiti, odvzeti iz narave, loviti, ujeti ali vznemirjati. Prav tako je prepovedano odstranjevanje njihovih gnezd.

Za lastovke je značilno, da se pogosto vrnejo v gnezda, v katerih so gnezdila prejšnje leto. Ta popravijo ali pa si zgradijo nova. Gnezda si rade ustvarijo na vogalih, pod streho oziroma nadstreškom, pod balkoni, med oporniki. Nekoč je tudi veljalo, nekateri pa verjamejo še zdaj, da lastovke gnezdijo v srečnih hišah in tudi zato jih večina sprejema z naklonjenostjo.  

Vendar ne vsi. „Žal prepogosto dobimo informacije o tem, kako so s sten postrgali njihova gnezda z mladički vred. To je skrajno nehumano in lahko celo kaznivo dejanje,“ pravijo na inšpektoratu za okolje in prostor. 

Foto: Profimedia lastovke

Odstranjevanje gnezd le z dovoljenjem

Opozarjajo, da se gnezd nikoli ne sme odstranjevati v času, ko lastovke gnezdijo. Zakonodaja je na tem področju precej stroga, 344. člen kazenskega zakonika v primerih, ko gre za poškodbe in usmrtitev živali to celo opredeljuje kot kaznivo dejanje, za katero je zagrožena kazen do treh let zapora.   

Gnezda lastovk se lahko odstranijo zgolj, če za to pridobimo dovoljenje agencije za okolje (ARSO), kjer to dovoljenje izdajo po predhodnem strokovnem mnenju zavoda za varstvo narave. 

Zakonodajo določa tudi izjemo. Gnezda lahko odstranijo tudi investitorji, ki so za obnovo (gradnjo) objektov pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje.

Lastovke so zelo občutljive na motnje in spremembe v okolici gnezda. Če se jim zazdi, da je gnezdo preveč obiskano, ga lahko celo zapustijo, mladiči pa poginejo, zato jih opazujte od daleč in pri tem uživajte. Pred njihovimi iztrebki pa se lahko zavarujemo tako, da približno 70 do 80 centimetrov pod njihovimi gnezdi namestimo leseno desko, polico, kamor se iztrebki ujamejo. 
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:51 24. Marec 2021.

    Lastovke delajo gnezda v štalah, torej če ti naredi gnezdo notri (oziroma so že narejena dolga leta kamor se vsako …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.