Je IR-ogrevanje še vedno neznanka? Poglejmo prednosti in slabosti

Foto: arhiv ekosen
Foto: arhiv ekosen
S čim in kako se ogrevati, je običajno najtežje vprašanje, na katerega pogosto ne znajo odgovoriti niti novograditelji, kaj šele lastniki starejših hiš in stanovanj. Poleg toplotne črpalke, kotla na pelete ali drva, kondenzacijskega plinskega olja, je tu tudi IR-ogrevanje.
Oglej si celoten članek

IR-ogrevanje še vedno povezujemo s terapevtskimi učiniki, ki ga ima na naše telo, vendar ne gre za povsem isto delovanje. V terapevtske namene in denimo v IR-savnah, se uporablja drugačne tehnologije, zato IR-ogrevanje ni rešitev za zdravstvene težave posameznikov, gotovo pa je občutek v prostoru prijeten in drugačen kot pri klasičnih ogrevalih kot so radiatorji.

Kako delujejo IR-paneli?

V nasprotju z radiatorji, ki toploto oddajajo konvekcijsko, IR-paneli toploto sevajo. Njihovo delovanje lahko primerjamo s sevanjem sonca, le da oddajajo zgolj čisto, prijetno toploto, v obliki dolgovalovne oziroma C-dolžine. IR-paneli so grelne plošče, ki za delovanje potrebujejo elektriko, pri tem pa ne ogrevajo zraka, temveč toploto oddajajo tlom, stenam, predmetom in ljudem. Ti toploto absorbirajo in jo oddajajo v prostor, delno v zrak, delno pa na druge predmete. Elektrika se torej ne pretvarja neposredno v toploto, temveč paneli oddajajo IR-svetlobo, ki jo absorbirajo predmeti, s tem se na njihovi površini začnejo molekule hitreje gibati, rezultat pa je toplota. Cel prostor deluje kot homogeno nizkotemperaturno ogrevalno telo. Zaradi sevanja toplote je v prostoru bistveno manj kroženja zraka, s tem pa tudi prahu.

Foto: arhiv redhotgreen IR-ogrevanje

Prednosti IR-panelov

Kakovostni IR-paneli imajo visok izkoristek, saj skoraj 100 odstotkov elektrike pretvorijo v toploto. Njihova montaža je preprosta, zanjo ni potrebnih nobenih gradbenih posegov, saj se jih s konzolami namesti na strop ali na steno tik pod strop. Za njihovo delovanje ne potrebujemo kotlovnice, zalogovnika energenta, dimnika, radiatorjev ali talnega gretja. Preprečujejo tudi nastanek vlage in plesni na stenah. Delujejo brez hrupa, v prostoru pa so zelo neopazni. Nimajo gibljivih delov ali elektronike, zato ni možnosti okvar, niti ne potrebujejo vzdrževanja. Njihova življenjska doba je vsaj 25 let.

Slabosti IR-panelov

Teh je precej manj kot njihovih prednosti. Največja pomanjkljivost je ta, da z njimi ne moremo ogrevati sanitarne vode, zato potrebujemo dodatno ogrevalno napravo, denimo toplotno črpalko za ogrevanje sanitarne vode ali klasični električni grelnik. Z njimi tudi ne moremo poleti hladiti prostorov, kar sicer med ogrevalnimi sistemi omogočajo zgolj toplotne črpalke.

Kam namestimo IR-panele?

Na to vprašanje bo najbolje odgovoril ponudnik IR-panelov oziroma njegov strokovno usposobljen monter. IR-paneli bodo imeli večji izkoristek oziroma bo njihovo delovanje bolj optimalno, celo do 30 odstotkov boljše, če so nameščeni na strop, kot na steno, pravi Aleš Babič iz podjetja Ekosen. Pravilna namestitev v prostor je ključna, zato svetuje, da si vsako hišo ali stanovanje pred odločitvijo za takšno ogrevanje ogleda strokovnjak, ki bo natančno izračunal, koliko panelov je potrebnih v posameznem prostoru, kolikšna bo njihova moč in kam bodo nameščeni. Po tem se tudi ločijo resni, kakovostni ponudniki od svoje manj zanesljive konkurence.

Foto: arhiv redhotgreen IR-ogrevanje

Zelo pomembno je tudi, da je v vsakem prostoru nameščen regulator, ki uravnava delovanje vseh panelov v prostoru, še poudari Babič. Tudi regulatorji se med seboj razlikujejo, zato priporoča takšne, ki so zelo natančni in hitro odzivni glede na temperaturo v prostoru. Regulator namreč skrbi za to, da paneli delujejo kar se da optimalno, in se izključijo, ko je v prostoru dosežena želena temperatura.

Kako so paneli videti?

Najbolj pogosto uporabljani paneli so beli, okroglih, pravokotnih in kvadratnih oblik. Lahko pa izbiramo tudi med barvnimi paneli, ali celo takšnimi, ki so videti kot slike ali ogledala in različnih drugih oblik. Vendar je pri tem treba vedeti, da panela, ki je videti kot slika ali ogledalo, verjetno ne bomo namestili na strop. Na steni pa bo njegov izkoristek manjši. Poleg tega se lahko slike ali barve tudi naveličamo, ali pa se v barvno ali z novim pohištvom preurejen prostor ne bo več podal.

Foto: arhiv ekosen IR.ogrevanje

Katere stavbe ali prostore lahko ogrevamo z IR-paneli?

Na začetku smo IR-panele največkrat uporabljali za ogrevanje kopalnice ali zgolj posameznih prostorov, z boljšim poznavanjem in izkušnjami pa se je njihova uporaba razširila na celotne hiše in stanovanja.

IR-paneli so lahko vir ogrevanja v vseh vrstah hiš in stanovanj, seveda pa bo njihovo število in moč odvisna od toplotnih izgub, ki jih je treba pozimi nadomestiti. Bolj ko je hiša energijsko učinkovita, manj bo v njej panelov in manjša bo njihova moč, torej bo nižja začetna naložba vanje in tudi strošek njihovega delovanja nižji. Obratno seveda velja za neizolirane ali premalo izolirane starejše hiše.

Dobro se obnesejo tudi v mansardah, kjer jih običajno namestijo na poševnine strehe. Ker so te običajno obdane s suhomontažnimi ploščami, za njimi pa je izdatna toplotna izolacije, se toplota hitreje odbija od sten, zato je njihovo delovanje še za 15 odstotkov bolj učinkovito kot v klasičnih prostorih, saj toploto večinoma oddajajo tla in stene oziroma poševnine, pojasni Babič. 

Klimatske naprave Izbira klime za hlajenje in ogrevanje

Kolikšni so stroški ogrevanja z IR-paneli?

Natančne stroške je treba izračunati za vsak objekt posebej, glede na prej omenjene toplotne izgube, upoštevati pa je treba tudi življenjske navade stanovalcev. Tako izračunani strošek potem primerjamo z zneskom, ki ga zdaj porabimo za ogrevanje, in ugotovimo, ali se naložba v IR-panele izplača.

Splošni izračuni so pokazali, da v 150 kvadratnih metrov veliki hiši, ki ni izolirana, porabimo približno 2300 litrov kurilnega olja. Če bi se odločili za ogrevanje z IR-paneli, bi se strošek zmanjšal na približno 850 evrov oziroma za 63 odstotkov. Če je hiša zdaj ogrevana z zemeljskim plinom, bi bil strošek nižji za približno 45 odstotkov. V primerjavi z ogrevanjem s toplotno črpalko zrak/voda in peleti, pa so stroški približno enaki oziroma od 10 do 20 odstotkov nižji.

Foto: arhiv ekosen IR-ogrevanje

Pri primerjavah in odločitvah o novem ogrevanju je vedno treba primerjati tri vrste stroškov. Prvi je naložba v nov ogrevalni sistem, drugi so obratovalni stroški, torej stroški energenta, in tretji stroški vzdrževanja, kamor spadajo redni letni servisi, možne okvare na ogrevalnem sistemu, čiščenje dimnika, če se ogrevamo na lesno biomaso. Vse našteto je treba primerjati v obdobju vsaj desetih let, le tako bomo dobili najbolj ustrezno primerjavo.

Kolikšna je naložba v IR-panele?

Ta je seveda odvisna od njihovega števila in moči. Za denimo 100 kvadratnih metrov veliko in srednje dobro izolirano mansardo bo treba namestiti panele s skupno močjo približno 5000 W, za katere bi odšteli od 2500 do 4000 evrov, odvisno od njihove kakovosti in izbire regulatorjev, strošek za elektriko pa bi znašal med 400 in 550 evrov na ogrevalno sezono sezono, pravi Babič in doda, da dobri regulatorji lahko porabo elektrike zmanjšajo tudi do 25 odstotkov.

Foto: arhiv ekosen IR-ogrevanje Prednost naložbe v IR-panele, če menjamo ogrevalni sistem, je tudi ta, da jih lahko dodajamo postopoma in ne vse naenkrat, v tem času pa kombiniramo IR-ogrevanje z obstoječim ogrevanjem.

Več o gradnji, obnovi in energiji najdete tukaj.

Toplotne črpalke Toplotne črpalke so bolj učinkovite, novost so hibridni sistemi
 


 


 


 


 


 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 11:07 28. September 2020.

    Tole drži? https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/ir-paneli/ir-paneli-cena-prednosti-slabosti-poraba-ir-ogrevanje/

  • 10:15 10. Maj 2019.

    No, kruta realnost je rahlo drugačne od razlage v tem članku. Bivanje v prostoru, ogrevanem z IR paneli je vse …

  • ode
    09:05 10. Maj 2019.

    Edino učinkovito in varčno in prijetno je talno ogrevanje, vodno po v tleh speljanih ceveh ali električno po v tleh …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.