Lokacije, kjer se nakup stanovanja najbolj splača

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Če kupujete stanovanje kot naložbo, ki vam bo prinašala zaslužek, se jo še vedno splača kupiti v Ljubljani, še bolj pa v Zagrebu ali Budimpešti.
Oglej si celoten članek

Sodeč po podatkih spletnega portala Global Property Guide, največje donose z naložbo v stanovanje trenutno lahko dosežemo na Irskem. Letni pričakovan donos, ki nam ga zagotovi dajanje stanovanja v najem, je nekaj več kot sedem odstotkov. V Ljubljani lahko pričakujemo približno 4,7-odstotni donos, na Dunaju pa le nekaj manj kot dvoodstotnega.

Foto: Profimedia Dunaj

Pogledali smo še v bližnji dve prestolnici, Zagreb in Budimpešto. V prvem lahko pričakujemo 5,4-odstotni donos, v madžarskem glavnem mestu pa še nekoliko večji, 5,9-odstotni. Donosi  ne primer v Londonu in Parizu so ne dosežejo niti 2,8 odstotka na leto.

V Londonu najemnina za 120 kvadratnih metrov veliko novo stanovanje na elitni lokaciji znaša 5850 evrov, v Parizu 3560, v Ljubljani 1700 evrov, v Zagrebu in Budimpešti pa 1070 oziroma 1300 evrov na mesec.

V obeh zadnjih mestih se stanovanja kot naložbo z namenom oddajanja splača kupiti tudi zaradi nekaj nižjih cen, kot so v Ljubljani. Na omenjenem portalu so zbrali cene za 120 kvadratnih metrov velika nova stanovanja na najboljših lokacijah v posameznem mestu. Za kvadratni meter takšnega stanovanja je v Zagrebu treba odšteti 2450 evrov oziroma za stanovanje 238.000 evrov, v Budimpešti pa 2580 evrov za kvadrat oziroma 310.000 evrov za stanovanje. V Ljubljani so cene precej višje, saj so najboljša stanovanja vredna 440.000 evrov oziroma 3660 evrov za kvadratni meter.

Foto: Profimedia Zagreb

Zagreb je tretje najcenejše glavno mesto v EU, saj so cene elitnih novih stanovanj nižje le še v Bukarešti in Sofiji, kjer ne dosežejo niti dveh tisočakov na kvadratni meter.

Dunaj je trenutno tretje najdražje mesto v Evropi, cena kvadratnega metra je 11.560 evrov. Še dražja sta Pariz s ceno 12.880 in pričakovano London s ceno kar 21.180 evrov za kvadratni meter.

Če si novega stanovanja na elitni lokaciji enega od omenjenih mest, vključno z Ljubljano, nikoli ne bomo mogli privoščiti, nas lahko tolaži dejstvo, da si ga ne morejo privoščiti niti Avstrijec, Francoz in Britanec, če zaslužijo zgolj povprečno plačo.

Slovenec s povprečno plačo bi moral za takšno stanovanje v Ljubljani delati 32 let, pod pogojem, da si v tem času ne kupi niti žemlje. Hrvat si stanovanje v središču Zagreba lahko zasluži v 26 letih, Madžar v Budimpešti v 40 letih, Francoz, Avstrijec in Britanec pa bi morali delati kar 60 let.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.