Najemnine teh stanovanj so padle

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Turistov je manj, študenti čakajo, kako bo potekalo naslednje študijsko leto, stanovanj za najem je v prestolnici dvakrat več kot lani septembra.
Oglej si celoten članek

Koliko stanovanj se v tem obdobju oddaja v najem v Ljubljani, ni znano. Precej dobro oceno pa lahko dobimo glede na število oglasov na enem od največjih nepremičninskih portalov nepremicnine.net. Septembra lani je bilo na tem portalu objavljenih približno 450 oglasov za oddajo stanovanj, januarja letos, ko smo ponudbo preverili ponovno, jih je bilo skoraj 700. Zdaj pa jih je več kot 1000. 

Stanovanj na voljo za tretjino več kot januarja

Ponudba že nekaj časa ni bila tako velika in pestra. Največja je med trisobnimi stanovanji, saj se jih oglašuje 255, nekaj manj je na voljo dvosobnih, 220, sledijo štirisobna, teh je 113, garsonjer je natančno 100, oddaja pa se še 112 sob v različno velikih stanovanjih. Ostalo so eno-, dvo- tri- ter štiriinpolsobna stanovanja. 

Če te številke primerjamo z januarskimi, ugotovimo, da se je ponudba sob podvojila, garsonjer je na voljo skoraj trikrat več, povečalo se je tudi število trisobnih stanovanj, iz 193 na 255, in dvosobnih iz 160 na 220.

Študenti očitno čakajo

Precej večja ponudba, sploh če jo primerjamo z lanskim septembrom, bi morala glede na zakonitosti delovanja trga pomeniti precej nižje cene najemnin. Povpraševanje po najemnih stanovanjih je očitno manjše kot lani. Študenti običajno tak čas že vedo, kje bodo bivali, ko se začne novo študijsko leto. Značilno je, da sobe ali manjša stanovanja rezervirajo že ob zaključku študijskega leta za naslednje leto, bruci pa se v lov za njimi podajo že julija, takoj, ko dobijo obvestilo, da so bili sprejeti na fakulteto. Letos očitno ni tako, saj vsi nestrpno čakajo, kaj bodo pristojni odločili o novem študijskem letu. 

Cena postelje v sobi ostaja enaka

Očitno pa čakajo tudi lastniki stanovanj, saj večina cen najemnin ni znižala, ali pa vsaj ne občutno. Za posteljo v dvoposteljni sobi je še vedno treba odšteti 200 evrov na mesec in k temu prišteti še stroške. Najcenejša najemnina za posteljo je trenutno 95 evrov v dvoposteljni sobi v stanovanju na Prulah, sledi pa postelja v pičlih šestih kvadratnih metrih veliki sobi s pogradom za 120 evrov v Savljah. Kar je povsem primerljivo z januarskimi cenami. Za najdražjo posteljo je treba odšteti 300 evrov v dvoposteljni sobi petsobnega stanovanja.

Garsonjere so se pocenile

Nekoliko drugačne pa so razmere pri najemu garsonjer. Januarja smo poročali, da se cene garsonjer začnejo pri 500 evrih, zdaj pa je kar nekaj ponudbe garsonjer po 300 ali 350 evrov, 400 evrov pa je povprečna cena. Približno tretjina lastnikov, ki trenutno oddaja garsonjere še vedno vztraja na najemninah višjih od 500 evrov, za najdražjo, 34 kvadratnih metrov veliko garsonjero v Savljah pa pričakujejo neverjetnih 900 evrov najemnine na mesec.

Več je cenejših izjem

Cene dvosobnih in večsobnih stanovanj je težko primerjati, saj so pogosto ne glede na število sob lahko približno enako velika, ni redko, da so dvosobna večja od trisobnih. Pa vendar lahko ugotovimo, da je za velika dvosobna stanovanja, ki merijo tudi več kot 100 kvadratnih metrov treba odšteti od 1750 do 2000 evrov na mesec, za manjša pa od 700 do 1000 evrov. Najcenejše je trenutno stanovanje v Vižmarjih, za 60 kvadratov je treba plačati 400 evrov. 

Januarja je bila povprečna cena trisobnega stanovanja od 1200 do 1500 evrov, najcenejše je bilo 65 kvadratnih metrov veliko polkletno stanovanje, najemnina zanj je bila 550 evrov. Tudi zdaj je treba za povprečno veliko trisobno stanovanje v povprečju odšteti 1300 evrov, torej nič manj kot pred pol leta. Najemnine pa se sicer začnejo pri 800 evrih, torej so nekoliko nižje. Več pa je ponudbe prestižnejših, več kot 100 kvadratov velikih trisobnih stanovanj na dobrih lokacijah in kakovostno opremljenih. Zanje lastnik pričakujejo od 1700 do 2300 evrov na mesec. Na najemnem trgu pa so se pojavila tudi več kot 150 kvadratnih metrov velika trisobna stanovanja, najemnine zanje pa so od 2400 pa vse do 3500 evrov na mesec. 

Veliko večjih, tudi nadstandardnih stanovanj

Tudi najemnine največjih stanovanj, štrisobnih in več, se v povprečju začnejo pri 1300 evrih, se pa med njimi najdejo tudi stanovanja za 700 ali 800 evrov na mesec. Za tista, ki so velika vsaj 150 kvadratnih metrov se začnejo pri 2500 evrih, najvišje pa sežejo do neverjetnih sedem in osem tisoč evrov. Gre za nadstandardna stanovanja, velika krepko čez 250 kvadratnih metrov, s približno tako velikimi terasami v novejših nizkoenergijskih večstanovanjskih vilah na dobri lokaciji.

Od 10 pa do 35 evrov na kvadratni meter

Cene najemnin niso odvisne le od velikosti stanovanja, predvsem nanje vpliva lokacija in njihova opremljenost oziroma dotrajanost. Cene lahko primerjamo tudi na kvadratni meter. Za garsonjero je v povprečju treba odšteti od od 15 do 20 evrov za kvadrat, najcenejše so po 13, najdražje pa celo po 35 evrov na kvadratni meter. V enosobnih stanovanjih je cena najema na kvadratni meter v povprečju od 10 do 12 evrov, najdražja so po 29, najcenejša pa po devet evrov, kvadrat v dvosobnih je v povprečju od 10 do 15 evrov, cenejša tri in štirisobna od 15 do 18 evrov, dražja pa okoli 20 do 25 evrov na kvadratni meter.

Več o nepremičninah najdete tukaj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.