Novo fasado ali okna bo v teh primerih v celoti plačal Eko sklad

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Že pred poletjem naj bi Eko sklad začel izvajati program Zero500, v okviru katerega bo določene ukrepe občanom financiral 100-odstotno.
Oglej si celoten članek

Glavni cilj novega programa, ki naj bi po besedah direktorice Eko sklada Mojce Vendramin, zaživel še pred poletjem, je preprečevanje energetske revščine v Sloveniji. Skupna vrednost programa Zero500 je nekaj manj kot 5,9 milijona evrov, od tega bo kohezijski sklad EU prispeval pet milijonov evrov. 

Za eno- in dovstanovanjske hiše

Do nepovratnih sredstev, ki jih bodo lahko porabili za izboljšanje energijske učinkovitosti svojih hiš, bodo upravičeni socialno šibki občani, ki so „zadnjih 12 mesecev pred vložitvijo vloge prejemali denarno socialno pomoč in/ali varstveni dodatek in so lastniki ali solastniki eno stanovanjske stavbe ali stanovanja v dvostanovanjski stavbi, zgrajeni pred 31. 12. 1967, kjer dejansko tudi živijo,“ pojasni Mojca Vendramin. 

Foto: Profimedia okna, vgradnja oken

V okviru programa Zero500 bo Eko sklad objavil več javnih pozivov, občani pa bodo lahko dobili nepovratne spodbude za zamenjavo fasade, oken, izolacijo strehe, vgraditev prezračevanja in drugo. Vlagatelji za izvedbo ukrepov ne bodo potrebovali lastnih sredstev, saj bodo spodbude 100-odstotne, vendar ne višje od 9600 evrov za posamezno gospodinjstvo. „Prvi javni poziv, bo Eko sklad predvidoma objavil do poletja, tako da lahko pričakujemo, da se bodo prvi projekti začeli izvajati že v tem letu.“ 

Manj energije in boljši bivalni pogoji

V socialno šibkih gospodinjstvih se bo po izvedbi enega ali več ukrepov v energijsko prenovo njihovih hiš ali stanovanja v dvostanovanjski hiši zmanjšala raba energije, s tem pa tudi stroški zanjo, zato naj bi se jim nekoliko izboljšal tudi njihov socialni status. „Poraba energije za ogrevanje in elektrike v teh gospodinjstvih predstavlja velik odstotek življenjskih stroškov, nezanemarljiv pa je tudi vidik izboljšave bivanjskih pogojev (vlaga, plesen), kar lahko pozitivno vpliva tako na zdravstveno kot psihično stanje članov gospodinjstva.“

Po besedah Mojce Vendramin reševanje energetske revščine zaradi specifičnosti ciljne skupine zahteva celovit pristop, zato je nujno aktivno sodelovanje s centri za socialno delo in drugimi deležniki, ki imajo boljši dostop do socialno šibkih občanov in lahko delujejo kot posredniki informacij o programu Zero500.

Pomoč energetskih svetovalcev

„Predvideno je, da se bo na območnih centrih za socialno delo v času trajanja poziva organiziralo informativne dneve, na katerih bodo energetski svetovalci, ki delujejo v okviru javne energetsko svetovalne mreža ENSVET, informirali potencialne vlagatelje o možnostih izvedbe ukrepov ter jim pomagali pri izpolnjevanju vloge za prijavo na poziv. Vlagatelji pa bodo lahko vložili vlogo na javni poziv tudi sami.“

Program Zero500 bo trajal do leta 2023, sredstev pa je toliko, da naj bi bilo izvedenih okrog 500 projektov energetskih obnov stavb socialno šibkih občanov. 

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 08:44 4. Maj 2020.

    Ne vem, od kod bo država dobila toliko denarja. Pri nas je "revnih" in revnih ogromno.

  • 08:25 17. April 2020.

    To je norčevanje iz ljudi! Še nekdo ki dela za mizerno plačo nima denarja, da bi si vse to zamenjal, …

  • 21:59 15. April 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.