Pet let pri starših, 35.000 gotovine in 2000 evrov plače. Misija nemogoče?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Mlad par, ki želi 50 kvadratov veliko lastno stanovanje, mora imeti najmanj 27.000 evrov in skupaj  2000 evrov mesečnih dohodkov. A ne v Ljubljani!
Oglej si celoten članek

Zanimalo nas je, koliko lastnih sredstev in kolikšne mesečne dohodke mora imeti mlad par, ki želi lasten dom. Predpostavili smo, da je 50 kvadratnih metrov veliko stanovanje zelo dober začetek, saj bo v njem dovolj prostora tudi še za enega otroka, ko se par odloči za povečanje družine. 

Pregledali smo cene približno 50 kvadratnih metrov velikih stanovanj v Ljubljani in okolici. V prestolnici, kjer je tako velikih stanovanj največ, je povprečna cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja 3200 evrov, torej približno 160.000 evrov. Nekaj jih je tudi cenejših, a le za vzorec, cene kvadratnega metra teh pa od 2200 do 2400 evrov. 

V okolici Ljubljane stanovanj ni

V okolici Ljubljane je ponudba tako velikih stanovanj izjemno pičla, cene pa zaradi oddaljenosti od prestolnice nižje. Približno 145.000 evrov je treba za 50 kvadratov odšteti v Kranju, Grosupljem, Višnji Gori in Medvodah. V vsakem od naštetih krajev pa jih lahko preštejemo na prste ene roke. 

V Logatcu je na voljo nekaj 55 kvadratnih metrov velikih stanovanj, cena zanje pa okoli 137.000 evrov. Še cenejša so stanovanja v Domžalah, povprečna cena je 127.000. Na Vrhniki, v Kamniku in v drugih delih okolice Ljubljane takšnih stanovanj praktično ni. 

Glede na cene smo s pomočjo spletnega informativnega izračuna ene od bank izračunali, koliko bi za posamezno stanovanje mlad par potreboval lastnih sredstev in koliko stanovanjskega kredita, ter kolikšni morajo biti dohodki posameznika oziroma para.

stanovanja

Pri izračunu smo upoštevali odplačilno dobo 20 let in spremenljivo obrestno mero euribor in 1,85 odstotka fiksnega pribitka.

Izračun plače v zadnjem stolpcu ponudi spletni kalkulator, pri čemer je predpostavljeno, da kredit najema le ena oseba brez otrok. Pri tem banka upošteva minimalni znesek, ki mora kreditojemalcu ostati po poplačilu mesečne obveznosti, ki po novem znaša 778 evrov. Če ima par otroka, pa mora kreditojemalcu ostati še približno 120 evrov več.

Zadolžitev naj ne bi presegla 40 odstotkov prihodkov

Vse banke opozarjajo na varno zadolževanje, še posebej, ko gre za dolgoročne kredite in visoke zneske. Varno zadolževanje namreč pomeni, da se mlade osebe do 35 let naj ne bi zadolžile več kot za 40 odstotkov mesečnih prihodkov. Pri mesečnem obroku od 500 do 600 evrov bi moral posameznik imeti najmanj od 1250 do 1500 evrov mesečnih prihodkov. 

Večina bank pri preverjanju kreditne sposobnosti posameznika poleg redne mesečne plače med skupne prihodke šteje še nadomestilo za malico in prevoz ter regres, lahko pa tudi druge redne mesečne prilive. Morebitni že obstoječi kredit ali lizing kreditojemalca pa se odšteje od mesečnih prihodkov, s čimer se njegova kreditna sposobnost zniža.  

Par lahko kredit za stanovanje odplačuje skupaj

Skleneta lahko le eno kreditno pogodbo, s čimer se izogneta dvojnim stroškom, če bi sklepala vsak svojo. Če kreditno pogodbo sklene več kreditojemalcev, se razmerje med letnim stroškom servisiranja celotnega dolga in letnim dohodkom potrošnika ob sklenitvi kreditne pogodbe izračuna za vsakega ločeno. Banka pri izračunu kreditne sposobnosti upošteva skupne prihodke, vendar mora vsakemu ostati vsaj 778 evrov, skupaj 1556 evrov. Torej potrebujeta nekaj več kot 2000 evrov prihodkov, da bi lahko odplačevala približno 500 evrov obroka na mesec oziroma več kot 2150 evrov za nakup stanovanja v Ljubljani. 

Pred nakupom vsaj pet let varčevanja

Tudi če si mlad par stanovanjski kredit lahko privošči, pa mora imeti za nakup stanovanja tudi precejšnja lastna sredstva. Do njih lahko pride z namenskim varčevanjem več let pred najemom kredita. Če bi vsak mesec privarčeval toliko, kolikor znaša mesečini obrok, bi za stanovanje v Ljubljani par moral varčevati že pet in pol let pred nakupom (7200 evrov na leto), za stanovanje v Kranju, Grosupljem in Medvodah 5,3 leta, v Logatcu pet let in v Domžalah 4,5 let. V tem času bi moral par živeti pri starših ali drugih sorodnikih, saj varčevanja in plačila najemnine, ki znaša približno toliko kot mesečni obrok kredita, večina finančno ne zmore. 

Več o nepremičninah lahko najdete tukaj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 10:58 10. Februar 2021.

    Za Domžale je povsem jasno, da je cena nižja. To je mišljen SPB.

  • 07:32 10. Februar 2021.

    Najbolj pomembno je,da se v Ljubljani gradijo nadstandardna stanovanja, banda pokvarjena!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.