Pozor! Med peko se iz njih sproščajo kemikalije

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V prazničnem času je domača peka sladic na vrhuncu, uporaba silikonskih pekačev pa vse bolj razširjena. A pozor, Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarja, naj jih ne uporabljamo prepogosto, saj testi niso dali spodbudnih rezultatov.
Oglej si celoten članek

Evropske potrošniške organizacije so pod drobnogled vzele silikonske pekače, ki jih pogosto uporabljamo za peko sladic, saj je silikon material, ki ima več dobrih lastnosti. Silikonska guma je dobro odporna proti visokim temperaturam, tudi proti visokemu pritisku, material je prožen in ga je možno poljubno oblikovati, njegova površina je nelepljiva. Iz silikonske gume so največkrat narejeni kalupi za peko, najdemo jo tudi v kuhalnikih za uporabo v mikrovalovnih pečicah, lopaticah za mešanje in prelaganje hrane, iz silikona so izdelane tudi različne posode ali vrečke za shranjevanje hrane.

Rezultati niso optimistični

Med vzorci so preverili predvsem tiste, ki omogočajo oblikovanje in peko več manjših kosov. Znano je, da se pri ponavljajoči se visoki temperaturi verjetnost za izločanje in tvorbo nevarnih snovi poveča. Testirali so 44 izdelkov, od tega jih v Sloveniji kupili pet, še tri pa so naročili na spletnih tržnicah AliExpress in Wish.

Izsledki niso najbolj optimistični, saj je bilo le sedem (16 odstotkov) izdelkov popolnoma varnih za uporabo. Pri desetih izdelkih (23%) so med testom zaznali prehajanje škodljivih snovi v večjih količinah, zato niso primerni za večkratno uporabo pri visokih temperaturah, poročajo iz ZPS.

Silikonskih pekačev ne uporabljajte vsak dan

„Resda nobeden od vzorcev ni neskladen z zakonodajo, a prav nobeden od njih ni inerten, kar pomeni, da lahko pride do prehajanja škodljivih snovi v živilo. Zaradi previdnostnega načela velja uporabo silikonskih pekačev omejiti, še zlasti to velja za tiste, ki so na testu dobili rdeče obarvan rezultat,“ opozarjajo na ZPS in dodajajo, da vsakdanja uporaba silikonskih pekačev ni najbolj primerna.

Kemikalije se namreč kopičijo v našem telesu in naravi in za številne si ne predstavljamo natančno, kakšne dolgoročne posledice prinašajo, opozarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije. Tudi aktualen test silikonskih pekačev potrjuje, da lahko škodljive kemikalije v naše telo prehajajo iz najrazličnejših izdelkov. 

Foto: zajem zaslona silikonski pekači Zelena barva pomeni dobro oceno, rdeča pa slabšo, bolj natančno razlago ocen pa najdete tukaj.

V nobenem od vzorcev niso odkrili ftalatov, niti vsebnosti bisfenola A (BPA). So pa nekateri vsebovali mehčala, in sicer v majhnih količinah. Pri večini vzorcev so izmerili izločanje nenamerno dodanih snovi (NIAS), bolj verjetno in v večji količini se je to zgodilo pri izdelkih, kupljenih na spletni tržnici (tudi pri dveh z AliExpressa).

V skoraj tretjini vzorcev so našli snovi, ki količinsko presegajo meje prehajanja. V vseh primerih se je to zgodilo pri agresivnejšem testu s 50-odstotnim etanolom, med snovmi pa nikoli niso bili hlapni siloksani.

Ker so pri testu ocenjevali glede na referenčne vrednosti, ki niso zakonsko predpisane in zato niso pravno zavezujoče, priporočajo, da se tovrstnih izdelkov ne uporablja v stiku z lipofilnimi (mastnimi) živili. 

Pomembna je ugotovitev, da noben vzorec ni presegel meje pri manj agresivnem testu (etanol 20 % in 3-odstona ocetna kislina).

Nenamerno dodane snovi (NIAS) nastanejo v proizvodnem procesu. Za to je treba izvesti dodaten proizvodni korak pri temperaturi nad 200 °C, za vsaj 6 do 8 ur, s čimer odstranijo te nereagirane stranske produkte. Če tega ne izvedejo (zaradi znižanja stroškov izdelave), bo pri uporabi silikonskega pekača prehajanje oligomernega dimetilsiloksana v hrano večje, pojasnjujejo na ZPS

Kako so testirali? 

Vzorce so najprej za osem ur pri temperaturi 100 °C izpostavili 50-odstotnemu etanolu, priporočenem simulantu za mastno hrano. Teste so izvedli trikrat zapored, s čimer so ponazorili večkratno uporabo.

Vzorce, pri katerih je simulant postal zelo moten ali obarvan, so preverili tudi z 20-odstotnim etanolom etanolom, ki je manj agresiven, poleg tega so jih izpostavili še triodstotni ocetni kislini, ki ponazarja kislo hrano. Če je bil po teh testih simulant moten in so odkrili številne nehlapne silikonske delčke, so opravili še splošni preizkus prehajanja škodljivih snovi in s tem preverili, ali je vzorec sploh skladen z zakonodajo.

Nasveti za varno uporabo

Na ZPS sicer zaključijo, da rezultati testa niso skrb vzbujajoči, saj ne kažejo, da uporaba izbranih izdelkov resneje ogroža zdravje potrošnikov. So pa potrdili dejstvo, da silikonski material ni inerten, zato priporočajo, da ga ne uporabljate vsak dan, ob uporabi pa nujno upoštevajte najvišjo temperaturo in nekaj dodatnih nasvetov.

  • Pred prvo uporabo pekača naredite "začetni izdelek". Pripravite mešanico moke, vode in olja, jo specite in potem zavrzite.
  • Pekač postavite v ogreto pečico (ne v hladno) in vsaj pet centimetrov od vrha in sten pečice.
  • Pekača ne segrevajte neposredno na ognju ali drugih virih toplote (plošče, plameni, žari, steklokeramika …).
  • Ne uporabljajte žara.
  • Izogibajte se uporabi noža in drugih ostrih predmetov.
  • Pekača ne pomivajte z agresivnim detergentom, uporabite nevtralnega.
  • Hrano z velikim deležem maščobe v pekaču pripravljajte pri nižji temperaturi od dovoljene.
  • Na splošno, tudi zaradi nastajanja rakotvornega akrilamida, priporočamo, da jedi v pečici pripravljate pri temperaturi, nižji od 170 °C.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:21 13. December 2022.

    Bilo kak pvc oz podbna masa,nikoli in nikdar ne damo doma peči ali v mikrovalovko ,pa naj piše kar hoče.Pvc …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.