Pravijo, da živimo v vse boljših stanovanjih in vse boljše

Foto: Profimedia
Zadnji podatki SURS pravijo, da imamo Slovenci vse boljše stanovanjske razmere, vse manj je tistih, ki težko plačujejo stanovanjske stroške in živijo v vlažnih stanovanjih. Hkrati pa še vedno kar četrtina enostarševskih družin živi slabo.
Oglej si celoten članek

Skoraj osem gospodinjstev od desetih (79%) je v letu 2019 izrazilo, da je njihovo stanovanje v dobrem stanju; to pomeni, da niso zaznali težav niti zaradi puščajoče strehe, vlažnih sten ali vlažnih temeljev niti zaradi trhlih okenskih okvirjev ali trhlih tal. Lani je bilo takšnih gospodinjstev 77 odstotkov.

Največja težava, ki jo gospodinjstva imajo v svojih domovih tako kot prejšnje leto ostaja vlaga. Z vlažnimi stenami in vlažnimi temelji se spopada 14 odstotkov gospodinjstev, dobra novica pa je, da jih je dve odstotni točki manj kot leta 2018.

Najbolj so s svojimi stanovanji, za katera menijo da so v dobrem stanju, zadovoljni v koroški statistični regiji (89 %), najmanj pa v goriški statistični regiji, kjer je zadovoljnih 71 odstotkov gospodinjstev.

Na kakovost bivanja vplivajo tudi drugi dejavniki, na primer onesnaženost okolja, hrup in pojavljanje kriminala ali vandalizma v bivalnem okolju. 

Foto: SURS surs Gospodinjstva, ki živijo v gosto poseljenih območjih, so se v večjem odstotku soočala z onesnaženostjo okolja, hrupom in pojavljanjem kriminala kot gospodinjstva v redko poseljenih območjih.

Finančni položaj gospodinjstev se je še izboljšal

Tudi finančni položaj gospodinjstev se je lani v primerjavi z letom prej izboljšal. Stanovanjski stroški so leta 2018 predstavljali težko breme za 35 odstotkov, lani pa za 32 odstotkov gospodinjstev. Za 15 odstotkov gospodinjstev pa stanovanjski stroški sploh niso bili breme, kar je za tri odstotne točke več kot v letu 2018. V zadnjih 12 mesecih pred anketiranjem v letu 2019 je zaradi finančne stiske vsaj enkrat poravnalo stanovanjske stroške z zamudo 11 odstotkov gospodinjstev. Delež takih gospodinjstev je bil za eno odstotno točko nižji kot v preteklem letu.

Če primerjamo podatke po različnih tipih gospodinjstev, vidimo, da je bil delež gospodinjstev, ki so zamujala s plačili stanovanjskih stroškov, najvišji pri enostarševskih gospodinjstvih (25%), najnižji pa pri gospodinjstvih z dvema odraslima osebama brez vzdrževanih otrok (8%). 

Več o gradnji in obnovi ter energiji najdete tukaj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.